Posjetite hrvatski Alcatraz: Politički zatvor na nenaseljenom Golom Otoku

Izleti i avanture

Nekada je služio kao zatvor, a danas kao podsjetnik.

Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju.

Mnogo je mjesta i trenutaka u povijesti koje svi bi cijeli svijet želio zaboraviti. Jedno takvo mjesto je otok Goli otok u Hrvatskoj.

Otok se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, ima površinu od 4,5 km2 i jedan je od 1300 otoka u Hrvatskoj.

Nikad nije bio stalno naseljen, a zbog izloženosti žestokoj buri i elementima, ovaj goli otok nema vegetacije.

Ono po čemu je poznat jest da je nekad bio jedan od najzloglasnijih zatvora u Europi. Prozvan je hrvatskim Alcatrazom jer iz njega nitko nije mogao pobjeći.

Veliki raskid

Nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine, predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito i vođa Komunističke partije Sovjetskog Saveza Josip Staljin su se sukobili u stavovima oko Komunističke partije. Ovaj sukob je poznat kao Raskid Tita i Staljina ili raskol Jugoslavije i SSSR-a, a rezultirao je isključenjem Jugoslavije iz Informacijskog biroa komunističkih i radničkih partija, Informbiroa.

Politički logor Goli otok osnovan je 1949. godine kako bi reformirao pristaše Staljinove filozofije i protivnike Komunističke partije Jugoslavije.

Procjenjuje se da je tijekom godina u logoru bilo oko 32 000 zatvorenika, a njih najmanje 400 nije preživjelo uvjete rada i života na Golom otoku.

Logor je zatvoren 1956. kada je postao zatvor, zatim kazneno–popravni dom za maloljetnike, sve dok nije konačno zatvoren 1988. godine. Danas služi kao mračan podsjetnik povijesti svima koji posjete njegove neprobojne zidove.

Svoj posjet Golom otoku lako ćete isplanirati iz našeg Kampa, a ne zaboravite usput posjetiti i druge povijesne gradove i otoke.

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: