Is your child bored of traditional camping activities? Then, read this article to find out why an outdoor climbing wall is an excellent addition to your trip!

Ako ste ikada išli na kampiranje s djecom, znate da im skoro sve vrlo brzo dosadi. Zato uvijek trebate imati plan aktivnosti za njih, a naš prijedlog za taj popis je — sportsko penjanje! Ako već niste dali svojoj djeci priliku da ga isprobaju, sada je pravo vrijeme da to učinite. Svjesni smo da penjanje nije prvi sport koji vam pada na pamet kada razmišljate o upisu djeteta na neku aktivnost, ali trebali biste mu dati priliku, a evo zašto!

Kampiranje je dobro za djecu, a penjanje je aktivnost zbog koje će još više voljeti izlete na otvorenom. Osim dobre zabave, penjanje ima mnoge prednosti za njih, a mi vam donosimo neke najvažnije.

Zašto djeca vole sportsko penjanje?

Vrlo jednostavno, jer je zabavno! Ova aktivnost predstavlja veliki izazov za djecu s kojim se vrlo rado suočavaju. Također, penjanje im omogućuje da pomaknu svoje granice i svaki dan postignu nove uspjehe. Mnogi stručnjaci tvrde da je penjanje u njihovoj prirodi — rade to kako bi se natjecali, družili i zabavljali. Također, jedna od najvažnijih prednosti sportskog penjanja je izgradnja samopouzdanja. Dijete koje dosegne vrh bit će jako ponosno na sebe jer zna koliko mu je vježbanja i truda trebalo za to. Zato im dajte priliku i uvjerite se sami!

Fizičke prednosti penjanja

Penjanje je jedan od najboljih načina treniranja cijelog tijela: razvija mišiće ruku, nogu i trupa, a uz to poboljšava koordinaciju ruku, stopala i očiju. Također, da bi se uspješno penjala, djeca moraju strateški planirati svaki svoj sljedeći korak i odlučiti gdje će staviti prste ili stopala. Poboljšane vještine koordinacije koje će steći dobra su osnova za bilo koji drugi sport za koji bi dijete moglo biti zainteresirano kasnije. Penjanje im također pomaže da usavrše razliku između lijeve i desne strane, ali i da razviju ravnotežu.

Penjanjem uče mnogo

Jedna od najznačajnijih prednosti ove aktivnosti je ta što djecu uči strpljenju. Polako postaju svjesni da je za uspjeh potrebno vrijeme, trud i rad. Osim toga, uče o važnosti timskog rada i podrške! Penjanje se može činiti kao aktivnost za jednu osobu, ali zapravo ima puno elemenata suradnje. Zajedno pokušavaju pronaći najbolje rješenje za osvajanje vrha i slave uspjehe druge djece.

Penjanje je sport u kojem vrlo često uče kako prevladati strah i nositi se sa stresom. Također se uče koncentrirati i rješavati probleme, bez obzira koliko je zadatak težak. Sve su to vrijednosti koje će vašem djetetu pomoći kasnije u životu.

Zdravstvene prednosti penjanja

Penjanje utječe na razvoj mišića vaše djece i njihovo cjelokupno zdravlje. Primjerice, ovaj sport pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, ubrzava rad srca, stimulira pluća i sagorijeva kalorije. Osim toga, aktivni trening u ranoj dobi smanjuje mogućnost kasnijeg razvoja nekih kroničnih bolesti.

Sportsko penjanje u zatvorenom prostoru

Ako je vaše dijete zainteresirano za penjanje, upisati ga u penjački klub je prava odluka. U današnje vrijeme gotovo posvuda možete pronaći klubove koji u zatvorenim prostorima imaju zidove za penjanje. Prednost takvog tipa penjanja je ta što dijete može uživati ​​bez obzira na vremenske uvjete ili nepristupačan teren.

Penjanje po stijenama na otvorenom

Djeca se mogu okušati u penjanju po stijenama u dvorani, ali i na otvorenom. Postoje razna mjesta koja imaju umjetne zidove za penjanje. Primjerice, Camping Village Šimuni na sunčanom otoku Pagu nudi sedam metara visoku stijenu za penjanje. Uz stručnu pomoć iskusnih penjača, vaše dijete se prvi put može okušati u penjanju. Također, upoznat će i brojnu drugu djecu s kojom će uživati i zabaviti se. Osim za zabavu, ova vrsta penjanja je izvrstan izbor aktivnosti jer dijete puno vremena provodi u prirodi.

Rješavanje problema

Zid je prepreka koju dijete mora svladati i predstavlja mu uzbudljiv izazov koji želi riješiti. Potrebno je puno aktivnog razmišljanja, logike i planiranja da bi se postigao cilj — doći do vrha. U penjanju djeca vježbaju svoj fokus, kao i donošenje odluka i rješavanje problema — sve su to vještine koje će im biti iznimno korisne kasnije u životu.

Odgovarajuća oprema

Ako odlučite svom djetetu pružiti iskustvo penjanja, morate imati opremu. Komplet uglavnom uključuje sportsku odjeću, cipele za penjanje, pojaseve i užad. Ali nadzor je ipak najbitniji! Osim što će im pomoći iskusni penjači koji rade u penjačkom klubu, djeca će se osjećati sigurno. Neki penjački klubovi nude opremu, a neki ne, pa je najbolje uvijek nositi svoju.

Kako navesti djecu da se počnu baviti penjanjem? Ako pokažu interes, na vama je da pronađete mjesto koje nudi dobre mogućnosti za penjače. Planirate li kampirati s obitelji, istražite ponudu penjanja u kampu Šimuni i kontaktirajte ih. Vi možete uživati ​​u brojnim proljetnim aktivnostima na otvorenom, dok vaše dijete hrabro pokušava osvojiti vrh!