Prepustite se čarobnom krajoliku grada Paga

MyŠimuni

Stari kameni grad Pag najveći je grad na otoku Pagu. To je tipičan dalmatinski grad na obali u kojem na svakom koraku možete vidjeti stare spomenike, kušati tradicionalnu hranu i uživati u čistoj prirodi.

Otok Pag jedan je od najzanimljivijih otoka Jadranskog mora, a jedno od mjesta koje ga čini tako zanimljivim je i stari grad Pag. Grad prepun povijesnih znamenitosti, kulturnih zbivanja, predivne prirode i brojnih drugih zanimljivosti. Ako se kojim slučajem ovog ljeta nađete na otoku Pagu, svakako prošećite i gradom jer ćete ovdje otkriti mnoštvo nevjerojatnih zanimljivih priča i lokacija. Ovo su samo neke od njih!

Grad se jednom preselio

Stari grad Pag jedan je od samo nekolicine gradova u povijesti koji su fizički promijenili svoju lokaciju. Zbog svojeg nepovoljnog položaja, Pag je bio konstantno izložen neprijateljskim napadima te udarima bure. Kako bi to spriječili, stanovnici su grad 1443. godine odlučili preseliti tri kilometra sjevernije, na mjesto gdje stoji i danas.

Projektirao ga je Juraj Dalmatinac

Juraj Dalmatinac jedan je od najpoznatijih hrvatskih kipara i graditelja, a tijekom izgradnje grada Paga na novoj lokaciji, on je bio zadužen za izgradnju zidina i utvrda. Šetnjom kroz grad Pag još uvijek možete vidjeti sve te brojne zidine jer njihovi dijelovi i danas čvrsto čuvaju grad.

Čipka ima svoju galeriju

Tradicija čipkarstva na Pagu datira još iz 15. stoljeća te se prenosi s koljena na koljeno. O tome koliko je ona važna, svjedoči i činjenica da je UNESCO pašku čipku uvrstio na listu zaštićene baštine. Ako se želite upoznati s posebnim načinom na koji se stvaraju umjetnine od čipke, posjetite Galeriju paške čipke koja se nalazi u Kneževom dvoru.

Postoji muzej posvećen soli

Paška je sol jedna od najcjenjenijih vrsta soli na svijetu, a solana u kojoj se ona proizvodi, nalazi se na samom ulazu u grad. U njoj možete vidjeti kako se danas proizvodi sol, a ako želite vidjeti kako se to radilo nekad, posjetite muzej soli koji se nalazi u bivšim skladištima soli u gradu. Tamo ćete saznati kako su sol proizvodili stari otočani te vidjeti kakve su alate koristili.

Grad je u samoj blizini kampa Šimuni

Ako poželite posjetiti grad Pag dok ste na odmoru u Camping Villageu Šimuni, razveselit će vas činjenica da do njega možete vrlo jednostavno doći. Grad se nalazi u samoj blizini kampa i do njega vam treba 15 minuta automobilom ili oko dva sata laganog hoda, ako odlučite posjet gradu pretvoriti u zabavnu avanturu.

__________

Sada kada znate što sve možete vidjeti u gradu Pagu, trebate još samo rezervirati svoj idealan odmor u Camping Villageu Šimuni i krenuti u istraživanje!