Promatranje ptica u Hrvatskoj: pronađite 300 vrsta ptica na otoku Pagu

Izleti i avanture

Uživajte u spokojnom iskustvu promatranja ptica u netaknutoj prirodi Paga.

Poznata po svojoj raznolikosti i jedinstvenim osobinama, priroda Hrvatske je dom širokog spektra životinjskih vrsta. Veličanstven životinjski svijet nije ograničen samo na životinje koje žive u moru ili na kopnu, već uključuju i one u zraku!

Pag, dragulj među mrijestilištima ptica

Među mnogim mjestima za promatranje ptica u Hrvatskoj, ističe se otok Pag. Usred njegovih stjenovitih terena, možete pronaći tri područja slatke vode s iznenađujućim biljnim i životinjskim svijetom. Budući da ova područja čine jedno od rijetkih preostalih močvarnih mjesta u Europi, Pag je postao savršen dom za više od 300 vrsta ptica. Ako ih želite vidjeti, uzmite dalekozor i zaputite se u poznate ornitološke rezervate: Veliko blato, Malo blato i Kolansko blato.

Tri močvarna rezervata

Tri močvarna područja Veliko, Malo i Kolansko blato služe kao utočište za mnoštvo ptica močvarica —  samo Veliko blato domaćin je 168 vrsta ptica! Za očuvanje tih prirodnih čuda, tri močvare zaštićene su kao ornitološki rezervati 1988. godine. Kolansko blato posebno je poznato po tome što je bilo jedna od posljednjih močvara svoje vrste u Europi, a dom je više od 163 endemskih vrsta gmazova, riba i ptica.

Rezervati su opremljeni promatračnicom i imaju stručnjake koji vode evidenciju različitih vrsta ptica na lokalitetu, sastavljaju popise ptica i dokumentiraju koje se vrste ptica mogu vidjeti tijekom određenog razdoblja.

Bogatstvo vrsta

Među pticama koje se mogu naći na Pagu su liska (Fulica atra), mali gnjurac (Tachybaptus ruficollis), ćubasti gnjurac (Podiceps cristatus), siva čaplja (Ardea cinerea), velika bijela čaplja (Egretta alba), bukavac (Botaurus stellaris), blistavi ibis (Plegadis falcinellus), patka njorka(Aythya nyroca) i čaplja žličarka (Platalea leucorodia).

Međutim, postoje i one koje se suočavaju s izumiranjem, kao što su velika ševa (Melanocorypha calandra), patka kreketaljka (Anas strepera) i eja livadarka (Circus pygargus). Ove vrste postaju rijetkost u Europi, ali područja Velikog, Malog i Kolanskog blata čuvaju ih na sigurnom od lova i uništavanja staništa.

Prirodne ljepote u Hrvatskoj nije teško naći, ali priroda otoka Paga ističe se zbog čudesne kombinacije mora, stjenovitih područja i skloništa divljih životinja. Ako želite posjetiti otok, Camping Village Šimuni pruža savršen smještaj i jednostavan pristup prekrasnim pticama Paga.