Pulska Arena: rimski amfiteatar sagrađen za borbe gladijatora

Izleti i avanture

Otkrijte bezvremenski šarm Pulske arene, rimskog spomenika gdje povijest progovara iz trošnih stijena i zadivljujućih odjeka prošlosti.

Istarska regija nudi savršen spoj prirodnih ljepota, raskošne povijesti i kulinarskih užitaka. Njezin krajolik krase blagi brežuljci i netaknute plaže, a svaki kutak krije nove draži. Ovaj poluotok često zvan “hrvatskom Toskanom” raj je za sve koji traže mješavinu pustolovine i relaksacije.

Bez obzira na to šetate li uskim ulicama srednjovjekovnih gradova, ispijate čašu najboljeg istarskog vina ili istražujete ostatke drevne prošlosti, Istra vas osvaja na svakom koraku.

Najblistaviji dragulj u istarskoj kruni svakako je Amfiteatar u Puli (ili Pulska arena), izvanredan spomenik rimske arhitekture. Njezina veličina i povijesni značaj čine je nezaobilaznom atrakcijom za sve posjetitelje. Impozantna struktura tog amfiteatra i izvrsna očuvanost pružaju jedinstven pogled u antičko doba, poput portala koji vodi u prošlost.

Istarski poluotok vlastitom ljepotom može zadati probleme turistima koji ga žele posjetiti. Između šarmantnih slikovitih gradića, ukusnog vina, povijesnih znamenitosti i svjetski poznatih tartufa, teško je izabrati što sve vidjeti i iskusiti tijekom boravka u Istri. Da bismo vam olakšali pripremu za sljedeće putovanje, sastavili smo ovaj korisni mali vodič. U nastavku saznajte sve što trebate znati!

Kako doći do Pulske arene

Amfiteatar, čuveni simbol drevne rimske arhitekture, smješten je u samom srcu Pule, što ga čini lako dostupnim posjetiteljima. Samo jedan kilometar udaljen od centra, omogućuje turistima da s lakoćom urone u bogatu povijest grada. Takav položaj znači i da je lokacija dobro prometno povezana s udaljenim dijelovima grada. 

Što se tiče ostalih istarskih gradova, udaljenosti su sasvim prihvatljive: oko 8 kilometara od Fažane, oko 30 od Rovinja i 50-ak od Umaga.

Trag povijesti

U drevnim vremenima, Rimljani su vladali Zapadnim Balkanom nastanjenim Ilirskim plemenima. Rimljani su osnovali nekoliko gradova duž jadranske obale i u panonskoj unutrašnjosti, a jedan od njih bio je mala točka na mapi označena riječima Pula, Hrvatska.

Pulska Arena isprva se gradila od drva tijekom vladavine cara Augusta na prijelazu stoljeća. Kako je grad rastao i postao administrativni centar regije, car Vespazijan odlučio ju je prenamijeniti u arenu za velike spektakle, poput slavnih borbi gladijatora.

Zahvaljujući pouzdanom lokalnom vapnencu od kojeg je sagrađena ova znamenitost, građevina je ostala nevjerojatno dobro očuvana i sada je šesta najveća rimska arena na svijetu, ali jedina koja ima četiri tornja i prati sve tri rimske arhitektonske naredbe.

Arhitektonsko čudo rimskog doba

Pulska arena potječe iz 1. stoljeća i predstavlja prvorazredan primjer rimskog inženjerstva. Izgrađena od lokalnog vapnenca, ima četiri bočne kule i sadrži tri antička kompozitna reda: dorski, jonski i korintski. Ova izvrsno očuvana građevina svjedoči o utjecaju Rimskog Carstva na ovim prostorima i vještini njegovih drevnih graditelja.

Struktura i dizajn

Amfiteatar u Puli, jedan od šest najvećih rimskih amfiteatara danas, kružnog je tlocrta, visine 132 metra i širine 105 metara. Vanjski zid, izgrađen od lokalnog vapnenca, ima četiri kata i lučne otvore za stabilnost i estetski doživljaj. U unutrašnjosti se nalazi pozornica okružena redovima za sjedenje, čime se osiguravaju dobar pogled i lako kretanje publike.

Pulska arena — dom gladijatora

Zakoračite li u Pulsku Arenu, odmah ćete biti odvedeni u doba nasilnih spektakala koji su se ondje događali. Oko 20.000 gledatelja, koliko ih stane u amfiteatar, navijalo je dok su se naoružani borci zvani gladijatori borili do smrti. Mnogi od njih bili su robovi ili kriminalci, ali među njima se nekad našao i slobodan građanin željan vječne slave. Čak su se neki vladari borili kao gladijatori, a postoje i dokazi da su u bitke ponekad išle žene!

Najpoznatija legenda o ovim turnirima kaže da je o sudbini gubitničkih gladijatora publika odlučivala jednim pokretom ruke — palac okrenut prema gore značio je život, a palac prema dolje označavao je smrt za borca. No, unatoč onome što ste mogli vidjeti u filmu Gladijator Ridleyja Scotta, mnogi povjesničari tvrde suprotno, vjerujući da je palac okrenut prema dolje označavao “spuštanje mačeva” i da je borac trebao biti pošteđen!

Moderni spektakli

Mjesto na kojem su se gladijatori nekad borili za slavu, drugi se sada bore za aplauz svoje publike (na sreću, uz manje prolivene krvi). Arena je danas jedan od najljepših koncertnih prostora na svijetu u kojem su nastupali vrhunski izvođači poput Luciana Pavarottija, Norah Jones, Eltona Johna, Leonarda Cohena, Andree Bocelli, Grace Jones i Davida Gilmoura.

Uz koncerte, jedna od najuzbudljivijih stvari koje možete raditi u Puli jest svjedočiti priznatom filmskom festivalu koji se u drevnoj areni održava svake godine od lipnja do kolovoza. Ako pak kojim slučajem propustite ovaj veliki događaj, Pulsku Arenu pokušajte posjetiti tijekom Spectaule Antique, tjednih događaja koji rekreiraju povijesne gladijatorske bitke.

Vaš odmor u Hrvatskoj počinje sada

Nakon što istražite povijesne znamenitosti i ljupke krajolike, razmislite o tome da svoju avanturu okrunite boravkom u Kampu Šimuni na spokojnom otoku Pagu. Zahvaljujući kristalno čistom moru, prekrasnim plažama i mnoštvu aktivnosti koje nudi, to je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u životu. Rezervirajte svoje mjesto i uživajte u netaknutoj ljepoti Paga, čiji se mirni ambijent savršeno nadopunjuje sa živopisnim dražima Istre.