Ako se nađete u situaciji da previše vremena trošite na pakiranje i raspakiravanje nakon kampiranja i stalno kupujete novu opremu, možda je vrijeme da napravite korak natrag i razmislite o minimalističkom putovanju.

Koliko vas je puta frustriralo sve to pakiranje i potraga za stvarima prije odlaska na kampiranje, da na kraju pola stvari ne biste ni upotrijebili? Zatim to sve treba opet spakirati za polazak kući pa ponovno sve raspakirati i pospremiti. Da ne spominjemo čišćenje koje ide uz to. Kampiranje se odjednom više ne čini tako uzbudljivo.

Ali, ne bojte se – rješenje postoji, a naziva se minimalističko kampiranje. Minimalistički kamper zna da manje vremena provedenog u pakiranju i raspakiravanju znači manje stresa.

Iako se može činiti da minimalističko kampiranje zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu, zapravo je prilično jednostavno, manje naporno i smanjuje šansu da vas iscrpi i preplavi logistika. Ideja je da spakiramo samo ono najnužnije. Ne pokušavajte imitirati udobnost doma! Uostalom, na kampiranju bi trebalo uživati u prirodi, provoditi vrijeme s dragim ljudima i cijeniti jednostavnost.

A možda na put možete i motociklom! Budući da je prostor u ovom scenariju ograničen, nećete imati druge opcije nego se spakirati lagano i u duhu minimalizma. Kampiranje s motociklom spaja dvije prekrasne stvari – vožnju i maksimalno uživanje u prirodi.

Iako kampiranje s motociklom može biti odličan izbor za parove, obitelji bi trebale odabrati minimalističko kampiranje s automobilom. Možda ćete biti u iskušenju nagurati puno stvari u automobil, ali pokušajte se oduprijeti. Samo zato što možete ponijeti onaj veliki set sklopivih stolica i dva pomoćna stolića, ne znači da biste trebali. Slijedite naš vodič i pripremite se. Vjerujte nam, moguće je.

Minimalistički popis za obiteljsko kampiranje

Minimalistički popis za kampiranje znatno je kraći od onoga na što ste možda navikli. To znači da nećete ponijeti onaj golemi jastuk ili pola kuhinjskih pomagala. Umjesto toga, pokušajte ponijeti predmete koji imaju dvostruku namjenu, kao što su naglavna lampa koja služi i kao svjetiljka, višenamjenski alat (džepni nožić), kombinacija žlice i vilice u jednom (eng. spork) i odjeća koja se brzo suši. Uvijek je korisno imati i malu sjekiru koja može poslužiti i kao čekić za klinove.

Evo osnovnog popisa minimalističke opreme za kampiranje:

  • voda
  • jedna bočica za vodu ili šalica po osobi
  • pribor za prvu pomoć
  • naglavna lampa
  • šibice/upaljač
  • krpa/ručnik
  • jedna žlica/vilica (ili kombinacija, eng. spork)
  • višenamjenski sapun (za ruke, tijelo, kosu i lice)
  • četkice i pasta za zube
  • zaštita od sunca
  • jednostavna (sušena) hrana
  • vreće za smeće
  • džepni nožić.

To su osnovne stvari koje trebate ponijeti na svako kampiranje. Oprema za spavanje i odjeća ovisit će o odredištu, godišnjem dobu i trajanju boravka.

10 savjeta za jednostavnost

Sad kad smo pokrili osnove, evo nekoliko minimalističkih savjeta za kampiranje da vam posluže kao inspiracija za najbolje i najlakše iskustvo kampiranja.

  • Pronađite informacije o odredištu

Prvi korak je svakako provjeriti uvjete i sadržaje na odredištu koje planirate posjetiti. Na primjer, uvijek biste trebali sa sobom ponijeti barem nešto vode na svako kampiranje, ali provjerite je li na odredištu dostupna pitka voda. Također provjerite postoji li stanica za pranje posuđa, struja, toaleti i je li dopušteno paliti vatru. Na taj način možete ponijeti točno ono što vam je potrebno umjesto pakiranja stvari „za svaki slučaj“.

  • Ne pretjerujte s planiranjem – ostavite vremena za spontanost

Nemojte se brinuti i pokušavati predvidjeti svaki mogući scenarij. Čak i ako zaboravite nešto ponijeti, snaći ćete se bez toga. Nevjerojatno je koliko snalažljivi možemo biti kad moramo improvizirati. Osim toga, takve situacije mogu biti zabavne i nezaboravne – sigurno ćete zapamtiti kako ste jednom zaboravili otvarač za boce i pronašli inovativno rješenje!

  • Postavite ograničenja što spakirati i nositi

Napravite minimalistički popis za kampiranje i držite ga se. To uključuje i popis za kupovinu – često se zanesemo u supermarketu i na kraju kupimo previše grickalica ili komad sira koji nitko ne želi jesti.

Osim toga, važno je imati na umu težinu svog ruksaka – svatko bi trebao moći udobno nositi svoj ruksak, tako da isprobajte ruksak kod kuće i vidite trebate li nešto presložiti ili odustati od nečeg što je jako teško.

  • Procijenite potrebe u odnosu na želje

Lako je upasti u zamku pretrpavanja. Zato biste trebali razmisliti o tome da ponesete manje odjeće i perete je na odredištu ako je to opcija. Ako je riječ o izletu za vikend, ne treba vam više od rezervnog donjeg rublja te džempera ili jakne za večer. I, polako s cipelama – vodootporan par u kojem ćete putovati i par japanki ili natikača sasvim su dovoljni. Isto tako, ostavite kreme i losione u kupaonici. Možete preživjeti bez njih nekoliko dana.

Dobar način da saznate što vam stvarno treba je da napravite popis svega što ponesete na svoje sljedeće kampiranje, a onda, kad dođete kući, napravite popis neiskorištenih stvari. Sjledeći put ćete znati što ostaviti kod kuće.

  • Ostavite elektroniku kod kuće

Ovo je velika stvar. Svi provodimo previše vremena pred ekranima, osobito djeca. Kampiranje je vrijeme za isključivanje i njegovanje duše. Ne trebaju vam uređaji da bi vas zabavljali – oko vas ima toliko toga za istraživanje.

Baš kao i s elektronikom, nemojte pretjerivati s ostalim oblicima zabave. Ponesite paket karata i knjigu ako želite (samo jednu!), ali igre i igračke ostavite kod kuće. Pronaći ćete si zanimaciju, bez brige.

  • Prirodu ostavite netaknutom

Minimalistički način razmišljanja nije ograničen samo na ono što ponesete na kampiranje, već uključuje i ono što ostavite za sobom. Poštujte prirodu i ostale kampere i ne ostavljajte smeće na lokaciji. Svaki kamp ima barem vreće za smeće, ako ne i kante za reciklažu. A dobra vijest je: manje stvari znači manje čišćenja! Zaboravite jednokratni pribor za jelo i papirnate čaše. Uzmite samo uspomene, ostavite samo otiske.

  • Planirajte jednostavne obroke

To su namirnice poput konzervi, orašastih plodova, energetskih pločica, pogača, voća i povrća. Hranu možete pripremiti i narezati kod kuće ili je čak i skuhati pa samo podgrijati na odredištu. Bolji kampovi u ponudi imaju barove i restorane tako da se uopće ne morate brinuti o kuhanju.

  • Iznajmite opremu umjesto da je kupite

Biciklizam, vožnja kajakom i veslanje su sve sjajne aktivnosti na kampiranju, ali oprema zauzima toliko prostora. Dobri kampovi nude razne aktivnosti i opremu za iznajmljivanje, tako da zaista nema potrebe da nosite vlastitu.

  • Riješite se šatora

Ako je to opcija, možda možete spavati u automobilu ili kombiju tako da se ne morate brinuti o šatoru i vrećama za spavanje. Ili, ako je vrijeme stvarno ugodno, spavajte u visećoj ležaljci. A možete i odabrati kamp koji nudi kolibe ili šatore koji su već postavljeni – to zbilja čini život lakšim.

  • Fokusirajte se na doživljaje, a ne na stvari

Na kraju, zapamtite da je kampiranje vrijeme za vas i vašu obitelj ili prijatelje da se dobro provedete, zajedno zabavite i opustite. Ne trebaju vam stvari za to, samo dobro društvo. Cijenite jednostavnost i iskoristite vrijeme da se maknete od svega i uživate.

Nadamo se da će vas ovaj članak inspirirati da preispitate svoj pristup kampiranju i mantrate si misli o minimalizmu za svoju sljedeću avanturu. Kod nas u Camping Villageu Šimuni možete birati između različitih vrsta smještaja i parcela po vašem ukusu, a mi ćemo vam omogućiti sve za bezbrižno i ugodno iskustvo kampiranja. Izazivamo vas da spakirate samo mali ruksak i japanke – nema većeg minimalizma od toga! 

Ponesite osmijeh i kremu za sunčanje i kontaktirajte nas za sva pitanja ili savjete. Vidimo se u Šimunima!