Rakija – tradicionalno hrvatsko žestoko piće

Hrana i vino

Rakija je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u Hrvatskoj. Saznajte koje vrste možete probati u Camping Villageu Šimuni!

Priču o najpopularnijim i najukusnijim hrvatskim vinima već smo podijelili s vama, a sada je vrijeme da se pozabavimo i tradicionalnim hrvatskim žestokim pićima, ponajprije rakijom. Osim što se može piti sama, rakija je idealna u kombinaciji s domaćim paškim sirom i pršutom, a može se iskoristiti i kao aperitiv prije mnogih kompleksnijih jela.

Ovo se nacionalno hrvatsko piće proizvodi destilacijom različitih tipova fermentiranog voća, a u mnogim vrstama rakije možete uživati i u Camping Villageu Šimuni. Ako se tijekom svojeg sljedećeg godišnjeg odmora nađete u Šimunima, svakako vam preporučujemo da probate neke od ovih okusa:

  1. Lozovaču
  2. Travaricu
  3. Orahovac
  4. Medicu
  5. Šljivovicu
  6. Kruškovac
  7. Smokovača

Po čemu je svaka od ovih rakija posebna, saznajte u nastavku!

Lozovača

Lozovača je jedan od osnovnih tipova rakije jer se koristi kao baza za pripremu brojnih drugih vrsta rakije. Ova se rakija priprema od fermentiranog grožđa te je zbog svog neutralnijeg okusa, mirisa i teksture idealan tip rakije za proizvodnju medice, travarice, višnjevca ili orahovca.

Travarica

Za travaricu se kaže da je alkoholni lijek jer se u nju najčešće stavljaju različite vrste ljekovitog bilja. Uz to, travarica je posebna i po tome što je u potpunosti možete prilagoditi svojem ukusu – sve ovisi o tome od kojih ćete je biljaka pripremiti. Menta, kadulja, ružmarin i majčina dušica samo su neke od biljaka koje se najčešće stavljaju u travaricu, no uvijek se možete poigrati i brojnim drugim biljkama.

Orahovac

Orahovac je rakija gorkog okusa koja se priprema od zelenih plodova oraha. S obzirom na to da su orasi prepuni vitamina C i joda, orahovac se (osim za uživanje u njegovom okusu) koristi kao lijek za rješavanje raznih probavnih tegoba i problema sa štitnjačom te za jačanje krvi i liječenje anemije.

Medica

Kao što joj i ime kaže, medica je rakija koja se priprema dodavanjem meda u lozovaču. Zbog svoje slatkoće, mirisa i punoće okusa, medica je mnogima jedan od omiljenih tipova rakije. Najčešće se koristi kao aperitiv jer je idealna prije jela, a ako se u nju doda i propolis, imat će i vrlo pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.

Šljivovica

Šljivovica je piće koje se stoljećima proizvodi u Slavoniji i je jedan od najraširenijih tipova rakije u Hrvatskoj. Ova se rakija proizvodi destilacijom fermentiranih šljiva, a finalni rezultat toga je kristalno bistro piće koje je u isto vrijeme iznimno aromatično, vrlo pitko i s jakim mirisom šljive.

Kruškovac

Kruškovac je rakija žute boje i blagog mirisa te vrlo upečatljive i izražene slatkoće. Ova se rakija proizvodi od svježih krušaka, a najčešće se koriste kruške iz sorte Viljamovka koje ovom tipu rakije daju još jednu izraženiju okusnu notu.

Smokovača

Rakija od smokve jedan je od najcjenjenijih dalmatinskih proizvoda. Ovo se tradicionalno piće proizvodi isključivo od lokalnih smokava, a zbog svojeg je slatkog okusa i pitke teksture omiljena među gostima koji posjete ovu hrvatsku regiju.