Ako svojeg najnovijeg člana obitelji vodite na prvo upoznavanje s prirodom, ovi će vam savjeti prvo kampiranje učiniti bezbrižnim i sigurnim.

Dolazak male pridošlice velika je promjena za bilo koju obitelj, a posebno za one koje su navikle vikende i godišnje odmore provoditi na kampiranju. Višednevni boravci u prirodi odjednom se čine kao stvar prošlosti, a idući takav pothvat planira se “kad beba poraste”. Međutim, s malo više planiranja možete vaše postojeće kamperske navike prilagoditi te mališana bez problema povesti na njegovo prvo kampiranje! 

Pažljivo izaberite lokaciju

Pritom nemojte razmišljati samo o karakteristikama mjesta na koje idete (mekana, travnata područja uvijek su dobar odabir ako imate dijete koje puže), već uzmite u obzir i put do tamo.

Barem za prvih par putovanja radije odaberite lokacije koje su bliže vašem domu — tako ćete izbjeći duge vožnje te potencijalno sjedenje u gužvi uz zvuke bebinog plača.

Prije polaska provjerite mjesto gdje kampirate

Uvjerite se da vaš kamp ima sve sadržaje koji su potrebni obitelji s malim djetetom. Možda za vas čar kampiranja leži upravo u bijegu od modernog svijeta i komfora koji on nudi, no za vrijeme kampiranja s bebom trebat će vam voda, a i bolje ćete se osjećati ako imate dobar telefonski signal te ambulantu u blizini, za svaki slučaj! 

Dakle, na početku radije birajte dobro opremljene kampove umjesto kampiranja na divljim lokacijama.

Hrana za bebe tijekom kampiranja

Ako idete s djetetom koje majka još uvijek doji, ne morate planirati što s njegovom prehranom — jedna briga manje! Međutim, ako vaša beba koristi bočicu, bitno je da uvijek imate potpuno čistu vodu za miksanje baby formule.

Ako je dijete malo veće, nemojte mu baš pokušavati uvesti novosti u prehranu tijekom kampiranja, ali spakirajte namirnice koje možda svi možete jesti (ili jednostavno ponesite već napravljene kašice i pasiranu hranu). 

Pazite na vrućine 

Tijelo bebe ne može se tako dobro prilagoditi temperaturnim promjenama kao što to može tijelo odrasle osobe, što znači da se mogu puno brže i lakše pregrijati. Hladnije vrijeme samo je jedna od prednosti kampiranja van sezone, zato razmislite o pred ili post sezonskom putovanju ako idete s bebom. 

Ipak, ako završite na kampiranju s tako malim djetetom usred vrućina, samo morate pripaziti da je ono stalno u hladu, jer većina losiona sa zaštitnim faktorom nije namijenjena mlađima od 6 mjeseci. Dodirom redovito provjeravajte temperaturu kože, a možete ponijeti i vlažne maramice za lice te ih tako s vremena na vrijeme osvježiti tijekom toplih noći.

Dodatna oprema za bebe

Što se tiče dodatne baby opreme za kampiranje, razmislite o kupnji čvrstih hlača za kampiranje u kojima beba može puzati po tlu, malog vodootpornog odijela za kišu, odijela sa zaštitnom mrežom protiv komaraca te viseće mreže za ležanje u kojoj će beba moći odmoriti kada postane prevruće u šatoru.  

Lagane i prenosive dječje stolice također su dobra ideja jer će vam bitno olakšati hranjenje. Osim ovih dodatnih stvari, ne zaboravite ponijeti dovoljno nužnih potrepština poput vlažnih baby maramica, pelena te vrećica u kojoj ćete ih držati (po mogućnosti neka koja dobro zadržava mirise!).

Kampiranje s mališanima možda se čini kao izazov, ali trenutak u kojem vidite kako se vaše dijete zaljubljuje u prirodu i kampiranje više je nego vrijedan toga. Bilo da tražite lokaciju koja nudi mnoštvo dodatnih aktivnosti za djecu ili kamp koji ima sve nužno za sigurno kampiranje s bebom, Camping Village Šimuni je idealno mjesto za vaš idući obiteljski odmor!