Savjeti za putnike: kako se rashladiti tijekom ljetovanja u Hrvatskoj

Kamping savjeti

Ovoga ljeta se želite maksimalno rashladiti? Nema problema! Pročitajte naš blog i otkrijte 5 savjeta za vaš odmor u Hrvatskoj tijekom vrućih ljetnih dana.

Svi znamo da nema ništa bolje od zasluženog ljetovanja nakon mjeseci napornog rada i hladnijeg vremena. Međutim, ljetna zabava dolazi s upozorenjem: zbog uzbuđenja smo često nemarni i zaboravimo da na toplijim destinacijama treba više paziti na sebe. Unatoč tome što općenito spada u zemlje s umjerenom klimom, Hrvatska zna imati poprilično visoke temperature tijekom ljeta, zato otkrijte naše savjete kako se rashladiti pod toplim hrvatskim suncem!

Je li Hrvatska dobra destinacija za ljetni odmor?

Ukratko: apsolutno da. Možda vas privlače čari stranih (i hladnijih) destinacija, ali rijetko koja zemlja nudi ovakvu kombinaciju kristalno čistog mora, poznatih znamenitosti i neodoljive gastronomije. Naravno, morate imati na umu da naša obala ima mediteransku klimu, što znači da sunca ima napretek, ali i dnevnih temperatura koje se lako penju iznad 30°C u srpnju i kolovozu.

Jedna stvar je sigurna — ako se znate paziti, vaše ljetovanje na obali će vrlo vjerojatno proći fantastično. Kako bi se pobrinuli da tako i bude, pročitajte naše savjete kako se osvježiti tijekom ljetovanja u Hrvatskoj!

Kako pobijediti vrućinu tijekom ljetovanja u Hrvatskoj

1. Nemojte da vam dehidracija uništi zabavu

Pravilan unos vode je nužan za osvježenje, ali i za hidrataciju koja omogućuje normalan rad svih organa. Zapamtite, odraslima treba otprilike 2 l vode dnevno, no zbog znojenja nam tijekom ljeta treba i više. Pijte vodu kontinuirano tijekom dana i provjeravajte boju urina — što prozirnije, to bolje. Barem na hrvatskim ulicama (i u kampovima) imamo i više nego dovoljno kafića, tako da je piće uvijek nadohvat ruke. A ne škodi ni malo sladoleda!

2. Zaštitite se protiv sunca

UV index se u Hrvatskoj redovito penje iznad 8 tijekom ljeta, tako da je prijeko potrebno zaštititi kožu od sunčevih zraka. Losioni s SPF faktorom su nužni ako želite očuvati kožu od opeklina, prijevremenog starenja i kožnih promjena koje mogu uzrokovati rak. Nanesite ga ravnomjerno prije izlaska van, a nakon plivanja ponovite obnovite sloj. UV svjetlo također može oštetiti vaše oči, zbog čega treba izabrati sunčane naočale koje blokiraju i UVA i UVB zrake.

3. Pazite što nosite

Ako ljetujete na hrvatskoj obali, spakirajte otvorenu obuću i laganu, širu odjeću u kojoj će znoj lakše ispariti. Birajte prirodne materijale poput pamuka, lana ili bambusa. Sjetite se da bijela boja reflektira zrake sunca, tako da možda radije ostavite crno-crno-crnu kombinaciju za neku drugu prigodu.

4. Budite dovoljno u hladu

Čak i ako obožavate biti na plaži cijeli dan, nemojte zaboraviti da je odmor od sunca nužan za sve nas. Preporučuje se izbjegavati sunce od 11 do 16, kada je ono najjače. Ako ste u avanturi u prirodi, pažljivo odaberite lokaciju, jer postavljanje šatora na mjestu gdje ima hlada uvelike pomaže da se rashladite čak i dok kampirate.

5. Osvježite se u Jadranskom moru

Možda su vam navike suprotne od prijašnje navedene i tijekom odmora najviše vremena provodite u apartmanu, hotel ili bungalovu. Opustite se — sve dok imate dovoljno vode i kremu s faktorom, posjet plaži vam ne može naškoditi. Naprotiv, u kristalnim vodama Jadrana vas čeka predivan osjećaj osvježenja, pogotovo na plažama Paga.

Sad kada znate sve trikove, rashlađivanje na vrućoj hrvatskoj obali bit će lakše nego ikad. Pogledajte što Camping Village Šimuni ima za ponuditi i rezervirajte smještaj na jednom od najljepših otoka Jadrana!