Savjeti za rashlađivanje tijekom kampiranja

Kamping savjeti

Saznajte kako održati svoj šator hladnim kada temperature počnu rasti!

Pitate se kako se rahladiti ljeti? Kampirajte uz more, naravno!

Ipak, dok uživate osvježavajućim valovima i morskom povjetarcu, unutrašnjost vašeg šatora mogla bi doseći neugodno visoke temperature. Koliko je važno zaštititi sebe od sunca, jednako je važno zaštititii prostore u kojima boravimo. 

Većina ljudi nema klimatizirani šator, pa se moraju osloniti na druge metode rashlađivanja. Srećom, znamo puno o kampiranju i dijelimo nekoliko savjeta kako ohladiti šator bez korištenja struje.

Stavite šator u hlad

Kad postavljate svoj šator, dobro proučite parcelu, primijetite ima li hlada i uzmite u obzir položaj sunca. U idealnom slučaju, šator bi trebao biti u hladu za vrijeme najvećeg sunca. Ako nema hlada, i to je u redu. Možete navući nadstrešnicu ili ceradu i stvoriti umjetnu hladovinu, jednako će vas zaštititi od vrućine.

Koristite snagu refleksije

Ovaj je zgodan mali trik koji može učiniti mnogo za hlađenje vašeg šatora. Vjerojatno ste čuli za reflektirajuće pokrivače koje se mogu koristiti za hlađenje ili zagrijavanje osobe. Isto mogu učiniti i sa šatorima! Koristite reflektirajuće folije ili cerade da odbijete sunčeve zrake od vašeg šatora. Postavite ih malo iznad samog krova šatora da ostane prostora za cirkulaciju zraka i primijetit ćete veliku razliku u temperaturi unutrašnjosti šatora. 

Tijekom dana spustite šator

Vjerojatno svoj dan provodite na otvorenom, uživajući u sportskim aktivnostima i prirodi pa ako niste u šatoru, spustite ga za vrijeme velikih vrućina i podignite ga tek navečer. Na taj način se neće napuniti toplim zrakom, već svježim noćni zrak, i pomoći će vam da ugodnije spavate.

Izolirajte se od zemlje

Cerade su vam najbolji prijatelji prilikom kampiranja. Iznimno su svestrane i otporne te se mogu koristiti na različite načine. Preporučujemo vam da tijekom kampiranja uvijek imate nekoliko cerada, bez obzira da li kampirate po vrućem vremenu ili ne. Kako biste snizili temperaturu u vašem šatoru, bitno je da stavite nešto između sebe i vrućeg tla. Iskoristite ceradu ili prostirku i postavite je ispod šatora jer ćete na taj način spriječiti prijenos topline. 

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da vam boravak u šatoru bude što ugodniji. Ako tražite više savjeta za višetjedno kampiranje, imamo i njih!

Kampiraj u Šimunima

Kampiraj u Šimunima!