Ovaj gradić na predivnom otoku Pagu u prošlosti je mijenjao svoje mjesto na karti.

Hrvatska obala nadaleko je poznata po brojnim otocima, no Pag ima čari koje ga izdvajaju od ostalih. Ako vas put odvede do ovog bisera Jadrana sa zemljom nalik Mjesečevoj površini i jedinstvenim prirodnim ljepotama, vjerojatno ćete se zaputiti do istoimenog mjesta koje služi kao svojevrsni “glavni grad” otoka. Prije toga dobro provjerite kamo idete, jer je ovaj šarmantan gradić više puta mijenjao svoj položaj! 

Još od kamenog doba

Arheolozi su u svojim istraživanjima pronašli dokaze o postojanju ljudskih naseobina na Pagu još u kamenom dobu. Ilirsko pleme Liburni naseljavali su područje u 2. st. pr. Kr., a poslije njih su došli Rimljani koji su vjerojatno zaslužni za ime otoka — “pagus” na latinskom znači selo.

Prva selidba

U vrijeme dok su otok naseljavali Rimljani, mjesto Pag bilo je na lokaciji zvanoj Caska (Kissa ili Cissa na latinskom). Međutim, nakon što je Caska potonula uslijed jakog potresa, njezini građani su se odlučili preseliti na jug. Na novom mjestu na otoku izgradili su grad sa zidinama, tornjevima, utvrdama, trgovima, crkvama i brojnim palačama, te je grad postao službeno poznat pod imenom Pag. Mjesto je sve više i više raslo, a u 1244. godini dobilo je status slobodnog kraljevskog grada od tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. 

Treća sreća

Unatoč čestim borbama s obližnjim gradom Zadrom, grad se dalje uspješno razvijao i stanovnici su u njemu mogli dobro živjeti. Nažalost, na početku 15. stoljeća kralj Ladislav je prodao otok Mletačkoj Republici, nakon čega se grad ponovno preselio. Međutim, krivi za to nisu bili Venecijanci, već Osmanlije koji su počeli prodirati sve dublje u ove prostore. 

Strahujući od njihovog napada, Pažani su odlučili preseliti grad kilometar sjevernije. Prijašnja lokacija danas se zove Stari grad, a kako se nalazi vrlo blizu aktualnog grada, i dalje služi kao zanimljiva turistička atrakcija. Nemojte je zaboraviti razgledati prilikom vaše posjete ostalim povijesnim znamenitostima na obali! 

Sad kad znate sve o Pagu (i otoku i istoimenom gradu), možete se mirno uputiti na zasluženi paški odmor. Rezervirajte svoj smještaj u kampu Šimuni, najvećem i najbolje opremljenom kampu na otoku, te uživajte u ovoj oazi usred kristalno plavog Jadrana!