Šibenik: najstariji autohtoni hrvatski grad na obali

Izleti i avanture

Posjetite najstariji grad koji su osnovali Hrvati na Jadranu, veličanstveni Šibenik.

Nakon šetnje ulicama Šibenika uvijek ćete se htjeti vratiti povijesnom i optimističnom osjećaju koji okružuje grad u srednjoj Dalmaciji.

Smješten na ušću rijeke Krke, znameniti Šibenik prvi put se spominje 1066. godine, a 1290. godine osnivanjem šibenske biskupije dobiva status grada. Ubrzo nakon toga došlo je do ideje da Šibenik treba izgraditi vlastitu crkvu, kao simbol svoje samostalnosti i autonomije. Trebalo je stotinu godina da se izgradi poznata katedrala sv. Jakova, koja se smatra jednom od najvažnijih renesansnih zgrada u zemlji. Katedrala se pamti više od svoje vanjštine – jedina je katedrala u Europi, u cijelosti izrađena od kamena, bez ikakvog vezivnog materijala.

Svjetski poznate baštine

Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj i jedan od pet u cijelom svijetu s dvije UNESCO-ve svjetske baštine – katedralom sv. Jakova (Šibenska katedrala) i tvrđavom Sv. Nikole.

Tvrđava sv. Nikole samo je jedna od četiri tvrđave koje čuvaju Šibenik, ali jedina koja to čini iz mora. Tvrđava sv. Mihovila, tvrđava sv. Ivana i tvrđava Barone nalaze se na kopnu. Sagrađena je u 16. stoljeću kao zaštita od Turaka i bila je toliko masivna i zastrašujuća da je nitko nikada nije usudio testirati tvrđavu i njezina 32 topa.

Prirodna čuda na pragu Šibenika

Šibenik je obalni grad, okružen prekrasnim plažama, a većina ih je udaljena tek kratkom vožnjom od grada. Najpopularnije šibenske plaže su Solaris, Brodarica, Banj i Zablaće.

Kada završite sa sunčanjem, u Šibeniku i njegovoj okolici možete vidjeti i učiniti mnogo zanimljivih stvari. Ako ste ljubitelj prirode, definitivno posjetite hrvatski prirodni fenomen sa sedam slapova. Samo 10 kilometara od Šibenika, Nacionalni park Krka je jedan od dva nacionalna parka koji imaju slapove i jezera, a krasi ga jedinstvena krška ljepota.

Ako vas je Šibenik natjerao da napravite popis mjesta koje morate posjetiti, preporučujemo vam da rezervirate boravak u Camping Villageu Šimuni gdje možete uživati ​​u mirnom kampiranju, ali i istražiti Hrvatsku. Rezervirajte jedan od naših izleta u Šibenik i druge povijesne hrvatske gradove i otoke i upoznajte kulturu hrvatskih obalnih ljepota.