Ako planirate putovanje u kamperu, možda biste trebali razmisliti o sigurnosnom sustavu za svoju mobilnu kućicu kako biste bili bez brige.

Savršeni odmor lako može upropastiti vrlo neugodno iskustvo koje nije neuobičajeno, pogotovo kad kampirate „na divlje“, a to je, nažalost, krađa vaših stvari ili čak vozila. Ona se, srećom, može izbjeći ulaganjem u sigurnosni sustav za kamper. Važno je biti osiguran kako na putu, tako i dok vam je kamper pospremljen kod kuće.

Lisice za blokadu kotača i volana

Ove dvije korisne naprave upravo su ono što im ime i govori: fizički blokiraju kretanje vašeg parkiranog vozila. Svakako biste ih trebali koristiti kad god kamper ostavite bez nadzora. Sličnu napravu možete koristiti i za zaključavanje pedala vozila. Ovako vam se nitko neće moći jednostavno odvesti s kamperom ili prikačiti prikolicu na svoje vozilo.

Alarmi i uređaji za praćenje

Sigurnosni alarm za kamper još je jedna razina zaštite koju možete dodati svojoj mobilnoj kućici ako ga već ne sadrži. Bučan alarm sigurno će otjerati uljeze, a dobra je ideja i staviti naljepnice na prozore koje će upozoriti potencijalne lopove neka ni ne pokušavaju. Jednostavan i učinkovit tihi alarm je svjetlo koje se pali na senzor – takva je zaštita povoljna i jednostavna za montažu.

Uređaji za praćenje još su jedna odlična mogućnost koju biste trebali razmotriti jer uz njihovu pomoć možete locirati vozilo ako su lopovi profesionalci i ipak ga ukradu.

Brave za vrata

Kako bi vam netko ukrao kamper ili stvari u njemu, prvo mora u njega ući, stoga je vrlo korisno imati dobru bravu koja se može koristiti izvana i iznutra, a i bit ćete mirniji po noći dok spavate.

Nadzorne kamere

I za kraj, nadzorna kamera za kamper može vam pomoći identificirati lopova ako se nešto dogodi, a može vam biti od koristi i ako želite, primjerice, imati psa na oku ako ste ga morali iz nekog razloga ostaviti unutra. Osim toga, vanjska kamera izgleda opako i vjerojatno će otjerati potencijalne lopove. Na tržištu su dostupne svakakve kamere – na solarno napajanje, povezane s aplikacijama, otporne na krađu – tako da imate mnogo toga na izbor.

I, naravno, uvijek sklonite stvari od pogleda, sve zaključajte, zatvorite prozore – osim ako ste ostavili psa unutra! ali bolje da ga ni ne ostavljate – i nemojte prenoćiti niti čak provesti par sati nigdje gdje se ne osjećate sigurno. Upotrijebite zdrav razum i ostavite kamper na za to namijenjenom parkingu ili u kampu ako imate ikakvih sumnji. Bez obzira idete li samo na par dana ili na višetjedno kampiranje, osigurajte svoje stvari i sačuvajte živce.

Sad znate kako se pobrinuti za siguran i opušten odmor, stoga vam jedino preostaje isplanirati sljedeće putovanje!