Razmišljate o tome da učinite iskustvo kampiranja malo luksuznijim? Saznajte više o glampingu – otmjenoj inačici kampiranja!

Ako vas je naslov zbunio jer nikad niste čuli za termin glamping, da razjasnimo — radi se o glamuroznom kampiranju (glamorous camping). A kada kažemo glamurozno, ne mislimo samo na nešto veći šator! 

Glamping uključuje sve prednosti na koje smo navikli u modernom dobu, a koje kampiranje obično nema. To znači bezbrižan odmor bez razmišljanja o tome jeste li spakirali sve potrebno za preživljavanje ili hoćete li pokupiti prehladu zbog šatora koji prokišnjava. A ako si ne možete priuštiti luksuzan hotel, vjerojatno si možete priuštiti i glamping

No, bitnije pitanje je, zašto ljude uopće privlači glamping? Većina bi se složila da je glavna prednost kampiranja potpuno uranjanje u prirodu. Mnogi od nas to rijetko dožive u svakodnevnom životu jer živimo u gradovima, daleko od prirode i jednostavnih užitaka poput buđenja uz pjev ptica ili tonjenje u san uz žuborenje potoka. Međutim, sada smo naviknuti na sav komfor koji nam pruža suvremen život, i teško nam je odreći se njega. Tu glamping ulazi u igru!

Po svojoj definiciji, glamping je vrsta kampiranja. Međutim, ne mora se odnositi na boravak u šatoru. Možete spavati u kućici na drvetu, drvenoj kolibici ili neobičnom smještaju poput starog busa ili kućice za hobite!

Koje su glavne karakteristike glampinga?

  • sve je unaprijed priređeno za vas
  • pravi krevet s posteljinom
  • izvor električne struje
  • grijanje ili klima
  • puno prostora
  • kupaonica
  • barem čajna kuhinja

Zašto izabrati glamping?

Glamping je odličan izbor za obiteljski odmor po pristojnoj cijeni – djeca će uživati u neobičnom okruženju, imat će priliku istraživati i igrati se u prirodi, ali također će imati udoban krevet (i neće morati u šumu na zahod!).

Ova opcija je izvrsna i za grupe prijatelja koje žele provesti par dana u svojevrsnoj maloj zajednici, a bez ikakvih briga o opremi i vremenskim prilikama.

Naravno, mnogi parovi također više vole šarmantne kolibice nego spavanje skupa u tijesnim vrećama za spavanje.

Sve ovo zvuči dosta dobro, no zagriženi poklonici kampiranja i dalje imaju negativno mišljenje o ovom trendu. Naposljetku, ako imate grijanje, klimu, krevet, kupaonicu i kuhinju, ne zvuči baš kao kampiranje, zar ne? Više se radi o malenom, ali funkcionalnom domu u prirodi.

Ukusi se razlikuju, no srećom postoje opcije za svakoga. Konvencionalnim avanturistima obično godi udaljiti se od svega i približiti se prirodi, čak i pod cijenu određenih problema i nedostataka, no neki ljudi jednostavno ne mogu spavati bilo gdje ili žele pošten odmor od stresa na poslu, lišen ikakvih briga. Oba izbora su dobra!

Gdje ići na glamping?

Najbolja stvar u vezi glampinga je što je obično dostupan unutar ili blizu običnih kampova, tako da prirodnjaci i ljubitelji glamura mogu skupa na odmor.

Hrvatska je definitivno dobro odredište za glamping, jer sve njezine prirodne ljepote jednostavno ne možete doživjeti iz hotelske sobe. S osam nacionalnih parkova, planinama, rijekama i divnim morem, mjesta za posjetiti je bezbroj. 

Ako želite istražiti naše otoke, Pag vam nudi sve što možete poželjeti, a u kampu Šimuni možete pronaći smještaj koji najbolje odgovara vašim željama.