Spektakularna svjetlost unutar najljepše špilje u Hrvatskoj definitivno će vas očarati.

Maleni hrvatski otok Biševo ima desetak špilja, no nijedna nije postala takva međunarodna atrakcija poput Modre špilje. Ovaj jedinstven dragulj prirode poseban je po tome što sunčeve zrake propušta kroz otvor koji se nalazi ispod razine mora, koje onda stvaraju predivnu plavu svjetlost. Ovaj fantastični efekt svake godine privlači brojne posjetitelje, a ovo je sve što trebate znati kako biste i vi postali jedan od njih.

Blue Cave vs Blue Grotto

Prilikom online pretraživanja na engleskom pripazite da u tražilicu ne upišete “Blue Grotto”, jer je to ime jedne druge špilje u Italiji. Kako biste izbjegli nesporazume i pogrešne informacije, najbolje je uvijek pisati “Blue Cave Biševo” ili “Modra špilja”.

Kako doći do Modre špilje

Većina ljudi posjećuje špilju kao dio organizirane grupe — možete rezervirati turu Modre špilje online ili kod obližnje putne agencije. Prije toga, pogledajte iz kojih sve odredišta možete krenuti prema Biševu.

  • Komiža, Vis: Većina obilazaka počinje ovdje, jer je otok Vis najbliži Biševu.
  • Hvar: Kako biste dobro iskoristili dan, uzmite turu koja nudi obilazak drugih destinacija na Biševu, poput Zelene špilje, ili spajaju obilazak više otoka.
  • Split: Put od Splita do Biševa i nazad traje tri sata motornim čamcem. Ako je Split vaša polazišna točka, onda definitivno odaberite turu koja uključuje obilazak više lokacija.
  • Camping Village Šimuni i Pag: Pag je 180 km udaljen od špilje, zato je najbolje ići prvo od Paga do Komiže, Hvara ili Splita, zatim organizirano ići do Biševa.

Druga opcija je da sami posjetite špilju, no u tom slučaju morate uploviti u biševsku luku Mežuporat, gdje se prodaju karte za obilazak Modre špilje. Zbog sigurnosti i očuvanja prirodne ljepote zabranjeno je ući u špilju u privatnom čamcu.

Kada treba posjetiti

Mnogi se slažu da je posjet najljepši između 11 ujutro i 14 popodne na sunčan dan. Ako dođete u špilju prije 10 sati, vidjet ćete ne tako intenzivnu svjetlost. Tijekom sezone se često mora čekati u redu, no postoje kafići i zalogajnice u kojima si možete skratiti vrijeme. Kako biste u potpunosti izbjegli gužve, posjetite špilju bilo kad u periodu između kasnog rujna i ranog lipnja.

Unutar špilje

Jednom kad uđete u špilju, možete u njoj provesti 15 minuta, što je dovoljno da doživite ljepotu modrih zraka koje se šire kristalno čistim valovima. Imajte na umu da se unutra ne smije plivati, no to možete učiniti u ostalim špiljama na Biševu.

Neki vole istraživati podmorske fenomene, no drugima je draže osvajati više nadmorske visine. Ako pripadate drugoj skupini, imate sreću, jer Hrvatska također ima brojne planinarske staze savršene za aktivan odmor.

Možda ipak želite provesti odmor opuštajući se u hladu? To je isto moguće, i to na Bisernoj ili Dijamantnoj plaži unutar kampa Šimuni, gdje možete uživati u sunčanju, koktelima i masaži!

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: