Tartufi: Ekskluzivna delicija s Istarskog poluotoka

Hrana i vino

Često se nazivaju dijamantima kuhinje i vilinskim jabukama, što govori mnogo o njihovom posebnom statusu u kulinarskom svijetu.

Što su tartufi?

Tartuf je jestiva gljiva koja raste pod zemljom, a može se koristiti i kao začin. Pronalazi se uz pomoć pasa tragača koji istreniranim njuhom utvrđuju lokaciju tartufa i upozoravaju svoje vlasnike gdje trebaju kopati. U prošlosti su se za ovo koristile svinje koje također imaju razvijeni njuh, ali i apetit za tartufima.

Ovih podzemnih gljiva najviše ima u Istri, a svježe tartufe možete jesti praktički tijekom cijele godine.

Istarski tartufi: među najboljima na svijetu

Postoje četiri vrste tartufa koje možete kušati u Hrvatskoj. Najcjenjeniji i najekskluzivniji tartuf je bijeli tartuf (Tuber magnatum pico), poznat po svojoj orašastoj, zemljanoj aromi. Budući da ne reagira dobro na visoke temperature, a ujedno je izvanredna delicija koju je najbolje konzumirati u najčišćem obliku, bijeli tartuf se reže na vrlo tanke listiće i dodaje se jelu kao zadnji korak prije posluživanja. Bijeli tartuf u prirodi se može naći od listopada do siječnja.

Crni ljetni tartuf (Tuber Aestivium) bere se od svibnja do studenog, a karakterizira ga puno blaži okus i miris.

Crni zimski tartuf (Tuber brumale Vittadini) bere se od prosinca do ožujka, a hvaljen je zbog svoje intenzivne arome. Na kraju, crni tartuf (Tuber melanosporum Vittadini) drugi je najskuplji tartuf na svijetu. Ova dragocjena gljiva bere se tijekom zime i zvijezda je mnogih jela.

Popularni recepti s tartufima

Tartufi su izvrsni u ribljim i mesnim jelima, ali su najpoznatiji u kombinaciji s domaćom tjesteninom. Fuži s tartufima ili biftek s tartufima među najpopularnijim su jelima i san svakog gurmana.

Srećom, ne morate u lov na tartufe da probate neke od najboljih jela s ovom plemenitom namirnicom. Camping Village Šimuni ima restorane koji poslužuju ukusna jela od tartufa i zdravu mediteransku kuhinju. Nemojte samo čitati o njima, dođite u Camping Village Šimuni i kušajte!