Ako volite povijest, umjetnost, tirkizno more, prekrasne plaže i tople sunčane dane, sigurno će vam se svidjeti mali hrvatski obalni gradovi.

Hrvatsko je primorje veličanstven dragulj Jadranskog mora koji mami posjetitelje iz cijelog svijeta. Njegova čar leži u živopisnoj mješavini povijest, arhitekture i prekrasnih krajolika koji oduševljavaju svojom prirodnom ljepotom.

Obala je načičkana izvrsno očuvanim srednjovjekovnim gradovima, antičkim ruševinama, mletačkim kućama, dok hrvatski otoci sa svojim zabačenim uvalama, vinogradima i maslinicima pružaju autentičan odmak od žamora i gužve svakodnevice.

Pridodajte tome i slasnu kuhinju nadaleko poznatu po svježim morskim plodovima, tartufima, domaćim sirevima, prvorazrednim vinima i dobijete pravi užitak za osjetila koji jamči nezaboravno iskustvo.

Vjerojatno već znate da se u hrvatskim obalnim gradovima nalaze neke nezaobilazne povijesne znamenitosti, poput Pulske Arene i Dioklecijanove palače, no postoje i brojni mali jadranski gradovi vrijedni posjeta. Pripremite se na jedinstven miks drevnih kamenih ulica, ekskluzivnih modernih barova i netaknute prirode.

Umag

Umag je prvi grad na hrvatskoj obali do kojeg možete stići ako dolazite u Istru iz sjeverne Europe. Kao mnogi istarski gradovi, Umag ima luksuzne hotele i vile, prekrasnu šetnicu uz more s malim restoranima, kafićima i suvenirnicama te drevne crkve i eklektične galerije. Svakog ljeta grad je domaćin Croatia Opena, čuvenog teniskog turnira gdje se za titulu natječu neka od najvećih svjetskih imena.

Pag

Ako ljeto provodite u kampu Šimuni, jedno od mjesta koje morate posjetiti je Pag, najveći grad otoka Paga. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih obalnih hrvatskih gradova jer tamo možete provesti dan u Muzeju soli, probati paški kruh baškotin te posjetiti ljetni karneval i vidjeti lokalce koji izvode tradicionalni ples paško kolo.

Rab

U susjedstvu otoka Paga nalazi se Rab, otok s jednim od najboljih obalnih gradića u Hrvatskoj. Grad Rab neće vas samo očarati svojim plažama s kristalno čistim morem, već i otvorenim umjetničkim ateljeima, uličnim izložbama i srednjovjekovnim festivalom Rapska fjera, gdje stanovnici prikazuju živote svojih predaka pomoću kostimiranih nastupa i uprizorenja.

Krk

Grad Krk smješten je na istoimenom otoku blizu sjeverne jadranske obale. Od malih kamenih ulica, do magičnih zalazaka sunca i zvukova galebova, ovaj gradić nudi sve što vam treba za savršen odmor na Mediteranu. Prilikom posjeta svakako kušajte žlahtinu, ukusno domaće vino s Krka.

Mali Lošinj

Iako mu u imenu piše “Mali”, ovaj je hrvatski obalni grad velika atrakcija. Jednom kad se nađete u kulturnom centru otoka Lošinja vidjet ćete renesansne zgrade i bazilike, izvanredan Muzej Apoksiomena, živahnu luku i zadivljujuću prirodu.

Hvar

Najpopularnija destinacija i središte otoka Hvara, grad Hvar, jedan je od najboljih obalnih gradova Hrvatske zbog vibrantne atmosfere i vrhunskih ljetnih tuluma. U jednakoj ćete mjeri biti oduševljeni senzacionalnim kamenim plažama, kao i modernim barovima i restoranima. Službeno proglašen najsunčanijim hrvatskim otokom, ovaj dragulj Jadranskog mora s razlogom je omiljena destinacija za partijanere.

Brela

Grad Brela smješten je na Makarskoj rivijeri, a kroz godine se razvio u jedan od najpopularnijih turistiških odmarališta u Hrvatskoj. Nije ni čudno, s obzirom da grad ima šest kilometara prirodne šljunčane plaže, guste borove šume i duge pješačke zone uz obalu.

Primošten

Iako danas popularno turističko odredište, primoštenske male kamene kuće, drevne crkve i uske ulice i dalje odaju atmosferu malog ribarskog sela kakvo je nekad bilo. Tijekom šetnje Primoštenom, zasigurno ćete imati osjećaj da se nalazite u malom djeliću mediteranskog raja.

Korčula

Grad Korčula ističe se kao jedan od najfascinantnijih gradova južnog Jadrana. Možete prošetati starim gradom, istražiti kuću Marka Pola i vidjeti tradicionalni bojni Moreška.

Cavtat

Još južnije nalazi se grad Cavtat, smješten na malom poluotoku između dvije luke. Gradić je odlično povezan s Dubrovnikom što ga čini idealnim za dnevni izlet ako želite odmoriti na šljunčanoj plaži ili istražiti brojne umjetničke atrakcije.

Omiš

Smješten između Jadranskog mora i dramatičnog niza golemih litica, Omiš nudi mnoštvo uzbudljivih avantura kao što su rafting u spektakularnom kanjonu rijeke Zrmanje, zip-line i preko 300 penjačkih ruta s kojih se pružaju zadivljujući pogledi na Jadransko more. Osim toga, grad krase šarmantna stara jezgra i ugodne plaže.

Komiža

Na divnom otoku Visu nalazi se gradić Komiža, čiji ugodan ambijent, bistro more i bogata ribarska tradicija čine ovo mjesto savršenim za opušten provod na Jadranu. Grad je nadaleko poznat kao polazište za izlete do Modre špilje na otoku Biševu.

Trogir

Ako tražite najbolje obalne gradove u Hrvatskoj, onda na popisu morate imati Trogir. Ovaj gradić koji je UNESCO prepoznao kao svjetsku kulturnu baštinu očarava posjetitelje srednjovjekovnom arhitekturom, čarobnom rivom i živahnom kulturnom scenom, pružajući uvid u bogatu hrvatsku prošlost. 

Opatija

Opatijina elegantna šetnica, bujni parkovi i krasna arhitektonska ostvarenja pretvorili su grad u sofisticiranu odmarališnu destinaciju prožetu nostalgijom i jadranskom ljepotom. Kao jedan od najromantičnijh gradova u Hrvatskoj, Opatija je idealno mjesto za spoj.

Baška

Smještena na otoku Krku, Baška je popularno odredište za zaljubljenike u povijest i pustolove. U ovom mjestašcu pronaći ćete toliko zanimljivosti: dugačku šljunčanu plažu, povijesne crkve — uključujući crkvu Sv. Ivana, izgrađenu u davnom 11. stoljeću — i brojne planinarske staze u okolici.

Uživajte u najboljih hrvatskim gradovima na jadranskoj obali

Bilo da tijekom odmora volite posjetiti više otoka ili jednostavno pronaći svoju plažu na kojoj ćere provesti sunčane dane, nećete moći odoljeti ponovo posjetiti hrvatske šarmantne obalne gradove.

A ako tražite savršenu bazu iz koje ćete se upustiti u istraživanje hrvatskog priobalja, kamp Šimuni je pravo mjesto za vas. Sunce, pijesak i spokoj nalaze vam se nadohvat ruke. Slobodno nam pošaljite upit i mi ćemo vaš odmor iz snova pretočiti u stvarnost.