Dobrodošli u Šibenik, najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu i dom nekih od najljepših znamenitosti u cijeloj državi. Ovaj grad koji se diči slavnom poviješću i kulturnom baštinom sigurno će vas ostaviti bez riječi.

Smješten na razvedenoj hrvatskoj obali punoj prekrasnih mjesta za posjetiti, Šibenik je grad bogat poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama. Njegovi korijeni sežu više od tisuću godina unatrag, a njegove ulice svjedoče o tragovima vojnika, trgovaca, gusara, hodočasnika, osvajača i buntovnika.

Za razliku od nekih poznatijih mjesta, Šibenik i danas održava autentičnu atmosferu u kojoj tradicija susreće suvremeni život, a iza svakog ugla čekaju neka nova zanimljiva otkrića. Nećemo više dužiti — u nastavku vam donosimo deset najboljih stvari koje možete raditi u ovom šarmantnom obalnom gradu.

1. Katedrala sv. Jakova

Katedrala sv. Jakova remek-djelo je renesansne arhitekture i najvažnija znamenitost Šibenika. U cijelosti izgrađena od kamena između 15.i 16. stoljeća, ova veličanstvena građevina uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine poznata je po svojim kompleksnim frizovima, skulpturama i veličanstvenoj kupoli. Posjetitelji se mogu diviti detaljima na pročelju katedrale i razgledati njezinu unutrašnjost ukrašenu vrhunskim umjetninama.

2. Stari grad

Prolazeći vijugavim ulicama šibenskog Starog grada, imate osjećaj kao da se vraćate u prošlost. Okružena srednjovjekovnim kamenim kućama, zanimljivim trgovinama i skrovitim vrtovima, ova povijesna četvrt najbolje se istražuje pješice. Neke od znamenitosti koje ćete pronaći ovdje jesu Trg s četiri bunara, Kneževa palača i Velika loža. Izgubite se u labirintu uskih ulica i osjetite šarm ovog drevnog prostora.

3. Trg Republike Hrvatske

U samom srcu Starog grada nalazi se Trg Republike Hrvatske, povijesno središte javnog života, okupljalište mještana i posjetitelja. To posebno dolazi do izražaja tijekom ljetnih mjeseci kada se održavaju razne manifestacije, koncerti i kulturni događaji. U blizini se mogu pronaći i prodavači suvenira, umjetnici koji prodaju svoje rukotvorine i ulični zabavljači.

4. Crkva sv. Barbare

Smještena u mirnom kutku Starog Grada Šibenika, Crkva svete Barbare skriveni je dragulj koji samo čeka da ga otkrijete. Izgrađena u 15. stoljeću, ova omalena crkva poznata je po svojoj prekrasnoj gotičkoj arhitekturi. Danas se u njoj nalazi Muzej crkvene umjetnosti, gdje možete pronaći divnu zbirku slika, rezbarija, skulptura, pa čak i starih crkvenih zvona.

5. Muzej grada Šibenika

Ako želite steći dublji uvid u bogatu povijest Šibenika, svakako posjetite gradski muzej. Smješten u bivšoj renesansnoj palači, sadrži raznoliku zbirku umjetnina i arheoloških nalaza koji obuhvaćaju stoljeća dokumentirane povijesti Šibenika. Od drevnih artefakata pa do srednjovjekovnih rukopisa, muzej nudi sveobuhvatan pregled gradske kulturne baštine.

6. Samostan sv. Lovre

Odmorite se od šetnje gradom i utonite u tišinu Samostana svetog Lovre. Smješten u samom srcu stare jezgre Šibenika, ovo spokojno mjesto nudi prekrasan pogled i mirnu atmosferu. Istražite staru crkvu samostana, prošećite mirnim vrtovima i uživajte u ljepoti ovog idiličnog utočišta.

7. Četiri tvrđave

Avanturisti i zaljubljenici u povijest svakako bi trebali posjetiti čuvene četiri šibenske tvrđave. One su: Tvrđava svetog Mihovila, tvrđava Barone, Tvrđava svetog Nikole i Tvrđava svetog Ivana. Smještene na strateški povoljnom položaju s pogledom na grad i Jadransko more, ove impozantne utvrde pružaju panoramski pogled i pružaju uvid u vojnu prošlost Šibenika.

8. Kanal sv. Ante

Uživajte u prirodnim ljepotama šibenske obale posjetom kanalu Sv. Ante. Ovaj pitoreskni krajolik okružen je krškim liticama, škrtim zelenilom i promjenjivim terenom savršenim za slikovitu šetnju uz more. Svakako posjetite vidikovac Lobor, s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu, čuvenu crkvu sv. Ante sagrađenu u špilji, kao i drveni most koji vodi do ljupkog otočića Školjića.

9. Dalmatinsko etno selo

Dalmatinsko etno selo, smješteno u blizini Šibenika, pruža posjetiteljima jedinstvenu mogućnost da dožive tradicionalni način života i kulturu dalmatinskog područja. Kroz autentičnu arhitekturu, kulturne predstave, gastronomske delicije i raznovrsne aktivnosti na otvorenom, posjetitelji imaju priliku istražiti bogatu baštinu ovog područja i uživati u tradicionalnim običajima poput plesova, glazbe i zanatskih radionica.

10. Banj Beach

Nijedan posjet Šibeniku ne bi bio potpun bez dana provedenog s banjskim suncem, pijeskom i morem. Ova popularna šljunčana plaža s kristalno čistim morem i prekrasnim pogledom na grad nalazi se samo nekoliko minuta hoda od centra grada. Bez obzira na to želite li plivati, sunčati se ili se jednostavno opustiti uz dobru knjigu, plaža Banj je savršeno mjesto za opuštanje i upijanje mediteranskog sunca.

Toliko toga za raditi u Šibeniku, ali gdje početi?

I tako vam to izgleda. Od drevnih crkava i srednjovjekovnih tvrđava do mirnih samostana i suncem okupanih plaža, grad Šibenik posjetiteljima nudi obilje atrakcija i aktivnosti. Neovisno o tome želite li istražiti bogatu povijest i kulturnu baštinu grada ili jednostavno uživati u prirodnim ljepotama Jadranske obale, ovaj dražesni grad zasigurno će vam osvojiti srce i navesti vas da mu se vratite.

Ako tražite izvrsno odredište za jednodnevni izlet, ne možete pogriješiti s Šibenikom. Koristeći Kamp Šimuni kao bazu za svoja putovanja, možete istražiti hrvatsku obalu do mile volje. Sve što trebate napraviti jest javiti se putem našeg kontaktnog obrasca, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo.