Ako želite provesti godišnji odmor na svom ljubimcu s dva kotača, predlažemo vam osvajanje ovih 5 staza.

Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero je park prirode koji je ujedno i prekrasan ornitološki rezervat. U njemu živi više od 235 vrsta ptica, a ukupan broj kreće se između 20.000 i 200.000. Ako ste zainteresirani za promatranje ovih fascinantnih životinja, park ima savršenu stazu za vas!

U parku postoji više od 50 km biciklističkih staza, a najpopularnija počinje kod crkve u Starom gradu Vrana, penje se do Majdana s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli rezervat, a nakon toga nastavlja se po sjevernoj obali jezera.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park ima 14 biciklističkih staza — 5 ih je za brdski biciklizam, 3 staze idu cestom, a 6 ih je namijenjeno obiteljima. Najdulja je “kraljevska staza”, ruta od 95 km koja počinje u Skradinu, prolazi kroz Rupe i Kistanje, a zaršava u Burnumu, rimskom vojnom logoru. Na povratku do Skradina staza se dva puta spušta u kanjon rijeke Krke, dajući biciklistima mogućnost odmora uz pogled na veličanstvene vodopade.

Park prirode Velebit

Velebit je najveća hrvatska planina i dom brojnih endemskih životinja i biljaka, zbog čega je velik dio pod državnom zaštitom. No, to ne znači da ga ne možete istražiti vožnjom biciklom. Ovaj park prirode ima 12 biciklističkih staza koje su primjerene za bicikliste s iskustvom.

Teško je izabrati samo jednu, stoga vam preporučujemo dvije staze: Oltari – Zavižan – Lom – Lubenovac – Alan (44,5 km) i Južni Velebit (30,9 km).

Varaždin

Varaždinska županija ima dugu povijest biciklizma s biciklističkom udrugom osnovanom još u 19. stoljeću. Stoga ne iznenađuje da okolica nudi nekoliko predivnih mapiranih staza. Najbolja ruta kojom možete upoznati kulturu, gastronomiju i prirodu ove regije je staza Od dvorca do dvorca koja vas vodi od varaždinskog Starog grada do Lepoglave i Trakošćanskog dvorca. Duga je 82 km, ali isplatit će se!

Zelena staza Via Dinarica

Via Dinarica jedna je od najočuvanijih europskih pješačkih staza. Savršena je za avanture i nudi mnogo izazova svima koji kroz nju prolaze. Biciklistima preporučujemo Zelenu stazu — vodi vas duž dinarskih Alpa te kroz zelene oaze Gorskog kotara i Like.

Ako ste izabrali Pag kao destinaciju za vaš sljedeći godišnji odmor, imat ćete brojne kilometre koji čekaju da ih istražite — na otoku postoji 120 km biciklističkih staza. Ne brinite ako niste ponijeli bicikl jer ga možete iznajmiti u Camp shopu.

Ne postoji bolji način za oporavak od biciklističke avanture od opuštanja na plaži. Uživajte u svom biciklističkom odmoru u Hrvatskoj i rezervirajte smještaj u kampu Šimuni!