Izbjegnite najčešće greške uz pomoć ovih savjeta.

Hrvatska je odličan izbor za amaterske i profesionalne trekere i planinare, a neka od njihovih najdražih odredišta su Dinaridi i Sjeverni Velebit.

Njih tisuće dolaze u Hrvatsku kako bi istražili njezine staze i planine, a evo nekoliko njihovih najčešćih pogrešaka.

Nošenje previše stvari

Pretjerano težak ruksak posljednje je što vam treba na trekking avanturi, a često se upravo tako dogodi. Kada se pakirate, ne možete izbjeći težak ruksak, ali definitivno možete izbjeći pretjerano pakiranje i na taj način smanjiti svoj predstojeći teret.

Imajte na umu da nećete koristiti sve što koristite u svakodnevnom životu, zato uzmite samo potrebne toaletne potrepštine dezodorans, pastu za zube i kremu za sunčanje. Svakako napravite popis nužnih potrepština i alata i slijedite ga kako biste bili sigurni da nosite zaista najvažnije.

Ignoriranje okoliša ili vremenskih prilika

Planine imaju svoju mikroklimu i vrijeme se može vrlo brzo okrenuti.

Budite svjesni svoje okoline i imajte u pripremi zaklon ako se podigne oluja.

Kad je riječ o terenu, odjenite se prikladno. Planinu ne zanima vaš modni izričaj, pa razmislite o svojoj odjeći, opremi i cipelama te ih prilagodite terenu i vremenskim prilikama.

Nedovoljno pažnje pri koračanju

Da, nositi pribor za prvu pomoć je neophodno, ali postoje neke ozljede koje nijedan flaster ne može popraviti i mogu vas, nažalost, ugroziti. Najčešća ozljeda planinara je uganuće zgloba, stoga su neophodne kvalitetne čizme. One bi trebali držati vaš gležanj u čvrstom i stabilnom položaju, a sve što morate učiniti jest doslovno gledati svoj korak. Znamo da krajolik oduzima dah, ali radije stanite i uživajte u pogledu, a ne dok se krećete. 

Precijenjivanje svojih sposobnosti

Slušanje vlastitog tijela dobar je savjet za bilo koji trenutak u vašem životu, posebno kada ste fizički aktivni. Ovo je posebice bitno početnicima koji pokušavaju ići ukorak s iskusnim trekerima jer postoji potencijal da se iscrpe ili ozlijede. Jednom kad prijeđete stazu, nitko vas neće pitati koja vam je bila prosječna brzina hoda. Pitat će vas o iskustvu, a ne o najboljem vremenu.

Odabir lošeg mjesta za kampiranje

Jedna od najčešćih pogrešaka pri kampiranju jest odabir lošeg terena i pozicije za postavljanje šatora. Odaberite ravni teren jer ćete izbjeći sjedenje u lokvi vode ako pada kiša i držite se podalje od rijeka, jezera i bilo koje vrste vode. Ako ima vjetra, imamo i nekoliko savjeta o postavljanju šatora pri jakom vjetru. Također, pokušajte pronaći mjesto na jugu jer će vas sunce grijati.

Ako ste početnik, pokušajte trenirati planinarenje na Pagu, a kad jednom steknete osnove, krenite na osvajanje naših veličanstvenih planina.