Top 5 planinarskih staza u Hrvatskoj za aktivni odmor

Izleti i avanture

Ako tražite aktivni odmor, ne trebate tražiti dalje od Lijepe naše.

Planinarenje je jedan od najzdravijih izbora za aktivni odmor. Evo što vas čeka ako planirate obići Hrvatsku na sljedećem planinarskoj avanturi.

Makarska – Makar – Kruška – Štrbina – Babina Vrklja – Sveti Jure

Ne možete planinariti u Hrvatskoj bez da ste posjetili Biokovo, masivni planinski lanac koji pruža spektakularan pogled na dalmatinsku obalu. Ova 7-satna staza je teška, ali vrijedi je prijeći zbog fantastičnih vidikovaca. Broj jedan među njima je Sveti Jure, najviša točka Biokova, koji s 1762 metara pruža pogled sve do Italije. 

Kanjon Velike Paklenice – Anića luka – Lugarnica – Planinarski dom Paklenica

U usporedbi s nekim stazama na ovom popisu, ova se staza u Nacionalnom parku Paklenica smatra laganom. Iako je dugačka samo 6 kilometara, pruža puno toga za vidjeti — stare mlinove, impresivni kanjon Velike Paklenice, kraški krajolik i njegovu floru i faunu. Vidjet ćete veličanstvenu Anića kuk, najveću stijenu Velebita, koja stoljećima ponosno stoji izazivajući penjače. Staza završava kod planinarskog doma Paklenica, savršenog mjesta za vaš zasluženi odmor.

Velebit – Premužićeva staza

Doživljaj najveće hrvatske planine užitak je svakog planinara. Najbolji način za upoznavanje Velebita je krenuti Premužićevom stazom, 57 kilometara dugačkim putem koji prolazi sjevernim i središnjim Velebitom. Ova je staza izvrsna za početnike jer nema strmih terena te je razlika u visini između njezine najviše i najniže točke samo 700 metara. Jedinstvena je i po načinu na koji je izgrađena — koristeći samo tehniku ​​suhozida.

Plitvička jezera – staza Medveđak

Plitvička jezera jedan su od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, poznat po smaragdnim jezerima, slapovima i prekrasnoj gustoj šumi. Najbolja staza koju planinari tamo mogu odabrati je Medveđak, planinarska staza duga 4-6 sati koja vodi ravno kroz bukovu šumu i na svom kraju daje najbolju nagradu — apsolutno nevjerojatan panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera, Male Kapele i Ličke Plješivice.

Via Dinarica

Proglašena top trekking destinacijom od strane National Geographica, Via Dinarica ima što za ponuditi planinarima različitih nivoa. Ima tri paralelne staze koje istražuju Dinaride iz različitih perspektiva: Plava staza uključuje hrvatsku obalu, Bijela staza povezuje najviše vrhove, a Zelena staza prolazi kroz zelene kontinentalne dijelove Dinarida.

Ako tražite jednostavniju planinarsku stazu, predlažemo da osvojite paški Sv. Vid na 348 metara. Dotamo vodi par staza, a sat i pol uspona vrijedi vidika koji vas čekaju na vrhu.

Nakon iscrpljujućeg planinarenja, najbolje je nagraditi se s malo opuštanja uz sunce, more i domaću kuhinju. Rezervirajte boravak u Camping Village Šimuni i isplanirajte sljedeći planinarski odmor!