Top 6 mjesta za penjanje po stijenama u Hrvatskoj

Izleti i avanture

Otkrijte najbolja mjesta za penjanje u Hrvatskoj i krenite na nezaboravnu adrenalinsku ekspediciju u prekrasnim krajolicima.

Osim kristalno bistrog Jadranskog mora i prekrasne opuštajuće prirode, Dalmacija nudi i nekoliko fantastičnih mjesta za penjanje po stijenama. Možete se penjati cijele godine, bilo da penjete sunčanom stranom stijene zimi ili penjete u hladu tijekom vrućih ljetnih dana.

Ako ste strastveni penjač ili zaljubljenik u prirodu i spremni ste za nove avanture, Hrvatska će vas sigurno oduševiti! Penjačka je pustolovina samo početak nezaboravnog putovanja — možete posjetiti brojne nacionalne parkove i ostale prirodne ljepote koje ova zemlja nudi. Svakako istražite obližnje šume, kanjone i divlje plaže na kojima ćete se imati priliku povezati s prirodom i napuniti baterije.

Bogata prekrasnim krajolicima i rutama za istraživanje, Hrvatska je idealna destinacija za sve one spremne na nove izazove, posebno one penjačke. Bilo da ste u ovom sportu početnik ili imate iskustva, čeka vas nezaboravno i uzbudljivo putovanje! 

Provjerite naš mali vodič za penjanje po stijenama u Hrvatskoj i pronađite savršeno mjesto za sebe!

Raj za penjače: pregled mogućnosti penjanja u Hrvatskoj

Hrvatska je jedna od srednjoeuropskih zemalja s najrazvijenijom penjačkom scenom, što nimalo ne čudi, s obzirom na brojne prirodne raznolikosti. Osim izvanrednih ruta za penjanje, Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, poput plaža, rijeka i šuma, koje su glavna atrakcija za većinu zaljubljenika u prirodu i penjanje.

Najbolje vrijeme za penjanje

Iako je u Hrvatskoj moguće penjati tijekom cijele godine, najbolje je odvažiti se na ovu avanturu u proljeće ili u jesen. Drugim riječima, u ožujku, travnju, listopadu i studenom vremenski su uvjeti najprikladniji za sigurno penjanje. Ipak, prije nego se uputite na neko od hrvatskih prirodnih penjališta, obavezno provjerite vremensku prognozu — nikako nemojte penjati ako pada kiša ili ako su stijene vlažne od ranije. Što se ljetnih mjeseci tiče, i oni su pogodni za penjanje, ali izaberite doba dana kada su temperature nešto niže.

Odabir penjanja: Vodič za izbor rute

Prije nego što započnete svoju penjačku avanturu, ključno je izabrati rutu koja je u skladu s vašom razinom iskustva i vještine. Početnici bi tako trebali penjati na rutama na kojima je moguće osigurati se s vrha stijene. U Hrvatskoj se mogu pronaći doista raznolike rute i svatko može pronaći onu idealnu za sebe, a u nastavku doznajte koje su najistaknutije penjačke destinacije!

Paklenica

Nacionalni park Paklenica najpoznatije je mjesto za penjanje po stijenama u Hrvatskoj. Park se sastoji od Velike i Male Paklenice, dva velika kanjona koja se nalaze na južnoj strani Velebita. Penjači izabiru ovo mjesto jer ima odličnih stijena za početnike, kao i kompleksnijih ruta za one s više iskustva. Ako ste željni izazova, probajte se popeti po Anića kuku, najvećoj stijeni na Velebitu visokoj 350 metara.

Marjan, Split

Više od 80 penjačkih ruta, prekrasne vapnenačke litice, pogled na okolne otoke i mogućnost penjanja oko drevnih crkava čine brdo Marjan lokacijom za penjanje iz snova. Osim toga, Marjan je odlično mjesto za početnike jer vaše prve korake mogu pratiti licencirani vodiči koji će vas usmjeravati i pratiti tako dugo dok se ne osjećate sigurnima nastaviti sami.

Markezina greda

Samo 10 kilometara od Splita nalazi se savršeno penjalište za iskusne penjače. Markezina greda postala je popularna unatrag nekoliko godina zbog povećanog interesa za težim penjačkim rutama s više stajališta. Duga je nekoliko kilometara s visinama koje variraju od 15 do 150 metara, a na njoj možete isprobati različite penjačke stilove, od boulderinga do slobodnog penjanja.

Omiš

Ako ste ljubitelj slobodnog penjanja, nakon Markezine grede uputite se do Omiša. Visina ruta varira od 10 do 30 metara, a najviši vrhovi nude predivan pogled na grad Omiš, Jadransko more i kanjon rijeke Cetine. Nakon uspona osvježite se u Cetini ili isprobajte neku drugu aktivnost, poput raftinga!

Otok Brač

Brač je poznat kao vrhunska ljetna destinacija s idiličnim plažama i povijesnom arhitekturom, ali isto tako, otok je odlično mjesto za penjanje. Vaša avantura može početi u Lovišću, živopisnom selu gdje ćete upoznati svojeg vodiča koji će izabrati rutu koja najbolje odgovara vašim penjačkim vještinama. Dobra vijest za sve koji žele penjati s cijelom obitelji — neke rute prigodne su za malu djecu!

Stogaj, Pag

Otok Pag jedna je od najzanimljivijih lokacija za penjanje u Hrvatskoj. Pag je jedan od otoka s najviše stijena u Hrvatskoj, a njegov krajolik koji podsjeća na površinu Mjeseca garantira jedinstveno iskustvo. Stogaj je dobro poznata paška penjačka destinacija do koje možete doći brodom ili vožnjom do sjeverne strane otoka.

Ključni savjeti i trikovi za penjanje

Kada je riječ o penjanju po stijenama, planiranje rute je od ključne važnosti. Prije nego što krenete u avanturu, obavezno dobro proučite rutu, identificirajte hvatališta i obratite pozornost na izazovne dijelove kako biste se lakše popeli do vrha. Osim toga, dobro se zagrijte kako biste pripremili mišiće i zglobove. Nakon što pređete ovu fazu i konačno se popnete na stijenu, imajte na umu kontrolu ritma disanja. Ova praksa uvelike pomaže da zadržite koncentraciju, ali i da sačuvate energiju. Pokušajte ostati prisutni i koncentrirani — kombiniranjem fizičkih i mentalnih vještina možete uvelike unaprijediti svoje iskustvo i sigurnost u penjanju.

Otok Pag nudi idealan ambijent za avanturu u prirodi. Za ljubitelje prirode, ali i za obitelji koji žele doživjeti nezaboravan odmor, Camping Village Šimuni je upravo idealna destinacija. Predivan prirodni okoliš, čisto more i brojne aktivnosti oduševit će svakog zaljubljenika u prirodu. Zatražite rezervaciju putem kontakt obrasca i doživite nezaboravno kampiranje!

Ako se još uvijek niste odvažili za penjanje po pravim stijenama, naučite osnove na umjetnoj stijeni za penjanje u kampu Šimuni. Kamp je samo nekoliko sati vožnje udaljen od navedenih lokacija i savršeno je mjesto za početak vaše penjačke avanture u Dalmaciji.