Tradicionalna dalmatinska glazba: Klapa

MyŠimuni

Klapsko pjevanje dio je dalmatinskog identiteta, kulture, povijesti i tradicije — i popularnije je nego ikada.

Ako ste ikad bili u južnoj Dalmaciji, zasigurno ste uživo doživjeli tradicionalnu hrvatsku vokalnu glazbu, klapsko pjevanje. Klapa je grupa od 5 do 8 pjevača i uobičajeno se sastoji od tenora, baritona i 2 basa. Tenor je vođa grupe i onaj koji pjeva prvi, a svi glasovi ga prate.

Ljepota klapskog pjevanja jest u slobodi glasova koji pjevaju bez notacije ili instrumenata, i izražavaju ljubav prema Dalmaciji kroz pjesmu.

Ne postoji formalno obrazovanje za ovaj stil pjevanja, već je dio usmene tradicije i često se prenosi s očeva na sinove.

Klape imaju dugu tradiciju u Dalmaciji, a njihovom kulturnom značaju svjedoči i činjenica da su 2012. godine uvrštene u UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

S generacije na generaciju

Klapsko pjevanje nije ograničeno samo na Dalmaciju, već je dio i mnogih nacionalnih televizijskih događaja. Za izvanrednu popularnost klapa zaslužni su klapski pjevački festivali poput onoga u Omišu. Ovako Festival opisuje svoju misiju: ​​”Gubitak klapskog pjevanja značilo bi uništiti sve veze i sjećanja na prošlost i ljude koji su pjevali s ljubavlju i prenijeli to novoj generaciji. Ta je ljubav rodila Festival dalmatinskih klapa u Omišu, jedinstveni muzej dijela hrvatske kulture, muzeja u kojem se spaja duša i pjesma.”

Inicijativa Omiša potaknula je nastanak drugih festivala klapskog pjevanja, uključujući i onaj u Pagu, koji traje već 13 godina. Ova amaterska umjetnost toliko je popularna da su nastupi klapa sastavni dio većine javnih događanja na Pagu, kao i drugim dijelovima Dalmacije.

Klape pjevaju tradicionalne dalmatinske pjesme, ali s rastućom popularnosti, neke su objavile i albume originalnih pjesama.

Najpopularnije klape u Hrvatskoj su Klapa Maslina, Klapa Iskon, Klapa Munita, Klapa Cambi, Klapa Kampanel i klapa Intrade.

 

Dođite na Pag i doživite ovaj jedinstveni glazbeni izričaj. Imamo savršeno mjesto za vaš boravak!

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: