Tradicionalni hrvatski doručak

Hrana i vino

Dan je najbolje započeti uz fin i zasitan obrok!

Neodoljiva hrvatska kuhinja nadaleko je poznata. Brudet, zagrebački odrezak ili dalmatinski crni rižoto možda su neka od jela koja bi preporučili prijateljima koji prvi puta posjećuju našu zemlju, no često se zaboravlja na ona jela koja jedemo za najvažniji obrok u danu. Pogledajte što sve treba imati jedan fini hrvatski doručak i inspirirajte se za sutrašnji kulinarski početak dana!

Za početak, slano

Različiti krajevi Hrvatske imaju jednu zajedničku naviku — vole početi dan s nečim slanim. Dalmatinski ribari su nekada za doručak jeli inćune u maslinovom ulju, dok je prvi obrok njihovih istočnih sunarodnjaka obično bio kruh s masti. Istra ima jutarnji specijalitet koji se zove fritaja, plosnato jelo od jaja nalik omletu, često pripremljeno s ukusnim divljim šparogama.

Postoji jedna tipična hrvatska hrana koja je popularna u svim dijelovima zemlje, a to je palenta. U narodu poznata kao žganci ili pura, palenta je jednostavna i jeftina kaša od kukuruzne krupice koja se obično jede s mlijekom ili jogurtom.

Slatko jutro

Buđenje mnogima nije baš omiljen dio dana, zato si Hrvati ponekad vole zasladiti jutro! Naravno, različite vrste čokoladnih i voćnih pahuljica čest su dio doručka u mnogim hrvatskim kućanstvima, no ako pričamo o tradicionalnoj hrani, onda su jutarnji pobjednici definitivno marmelada, džem i pekmez.

Marljive bake diljem zemlje pravi su čarobnjaci u kuhanju ovih aromatičnih voćnih namaza, a mogu ih napraviti od skoro bilo koje voća koje se nađe u vrtu. Marelica, šljiva i jagoda neki su od omiljenijih okusa ovih slatkih namaza koje obožavamo jesti na bijelom kruhu s maslacem ili kiselim vrhnjem.

Kava uz sve

Ovo su sve jela koja volimo jesti za doručak, no kada se radi o napitcima, postoji samo jedno — kava! Hrvati su veliki obožavatelji kave i uvijek se potrude naći dovoljno vremena u danu za ispijanje omiljenog vrućeg napitka, pogotovo tijekom jutra. Kava s mlijekom, espresso, cappuccino — što god volite, uvijek će dobro ići uz tanjur tople, nježne palente!

 

Ukusna jela se u Hrvatskoj mogu naći na svakom koraku, no poseban je doživljaj uživati u hrani na čarobnoj lokaciji poput otoka Paga. Izaberite smještaj u Camping Villageu Šimuni, rezervirajte vaš idući odmor i počastite se odličnim doručkom te ostalim finim specijalitetima koje možete probati u vrhunskim restoranima kampa!