Tražite zabavnu, a zdravu avanturu u prirodi? Ne brinite, imamo za vas ideju kako odlično provesti vrijeme van grada — treking! Saznajte više o osnovama trekinga, koje su najbolje staze na Pagu, koja je najbitnija oprema te mnogo više.

Naravno, znate da je Hrvatska predivna zemlja koja nudi mnoštvo prilika za aktivnosti u prirodi, a treking je samo jedna od njih. Bilo da ste apsolutni početnik ili već imate iskustva, Hrvatska nudi nešto za svakoga tko se poželi baviti ovom opuštajućom aktivnošću, zato krenimo u istraživanje ljepote trekinga u Hrvatskoj, savjeta za početnike, ali i upoznavanje popularnih treking ruta na otoku Pagu. 

Istražite Hrvatsku pješice: ljepota trekinga 

Treking je stvarno odličan način za upoznati prirodne ljepote Hrvatske. Ne samo da vam omogućuje da vidite zemlju iz neke druge perspektive, nego je i poprilična tjelovježba, a i sjajna prilika za provesti vrijeme daleko od masa (pogoto turističkih). Treking u Hrvatskoj pruža mogućnost uživanja u raznolikim krajolicima — od gorskih masiva do bogatih šuma i kristalno čistih jezera. Naša zemlja je i dom raznolikoj fauni, pa možda uočite pokoju rijetku i zanimljivu životinju na svojoj stazi.

Hiking vs treking

Planinarenje (hiking) i treking često se koriste u istom kontekstu, no među njima postoje neke razlike. Planinarenje je obično kraća i lakša aktivnost, najčešće po uređenim stazama i s ciljem dolaska do određene točke. Treking je zahtjevniji i obično uključuje putovanje ruksakom i kampiranje preko noći. Često se treka na dužim, udaljenijim stazama i ne nužno sa specifičnom destinacijom na umu. 

Popularne treking rute na Pagu

Otok Pag je popularna destinacija za trekere. Neke od njegovih najpoznatijih ruta su:

  1. Pag otočna trek staza, kojom ćete obići cijeli otok i uživati u predivnim vidicima na Jadransko more. 
  2. Novalja – Lun trek staza, koja vodi u unutrašnjost otoka i daje priliku da posjetite tradicionalna dalmatinska sela.
  3. Staza Stara Novalja, koja vas vodi u stare borove šume gdje možete vidjeti jedinstvenu divljinu otoka. 

Najbolje vrijeme za treking na Pagu

Ako želite iskusiti treking na Pagu, najbolje vrijeme za to je proljetno i jesensko doba, kada su temperature umjerenije i gužve manje. Međutim, moguće je trekati na otoku u bilo koje godišnje doba. Samo imajte na umu da su tijekom zimskog trekanja temperature ipak hladnije i da je potrebno ponijeti topliju odjeću i opremu.

Osnovna oprema za početnike

Kada je riječ o opremi za treking, temeljni savjet je uvijek isti — manje je više. Ipak, postoji nekoliko osnovnih stvari koje je dobro imati sa sobom.

  • Kvalitetna obuća za planinarenje
  • Kvalitetan ruksak 
  • Lagana, vodonepropusna jakna
  • Kapa i sunčane naočale za zaštitu od sunca
  • Ručna ili naglavna svjetiljka
  • Pribor za prvu pomoć
  • Mapa i kompas.

Savjeti za sigurnost

  • Uvijek obavijestite nekoga o tome gdje idete i kada je očekivano vrijeme povratka.
  • Ponesite dovoljno hrane i vode za cijelo trajanje treka.
  • Nosite odjeću i obuću primjerenu vremenu i terenu.

Probajte izbjeći najčešće greške tijekom trekkinga, koje se ponekad zalome i onima daleko iskusnijima.

Treking u Hrvatskoj je odličan način za upoznavanje prirodnih ljepota zemlje. Bilo da ste početnik ili osoba s iskustvom, otok Pag je destinacija koja će vas oduševiti. Provjerite našu stranicu za više informacija o različitim stazama i drugim aktivnostima u prirodi. Nemojte zaboraviti istražiti sve što vam kamp nudi, a zatim i rezervirati svoj idući aktivni odmor na Pagu!