Turistički savjeti za sve koji posjećuju hrvatsku obalu i otoke

MyŠimuni

Ako već planirate svoj ljetni odmor, a hrvatska obala i otoci su vam na vrhu liste želja, evo nekoliko turističkih savjeta koji bi vam mogli pomoći da vaš odličan odmor u Hrvatskoj bude još bolji.

U našim smo vam prošlim blogovima donijeli mnoštvo savjeta za kampiranje u Hrvatskoj – od najvažnijih stvari koje svakako morate ponijeti sa sobom do savjeta za sigurno kampiranje. U ovom ćemo blogu s vama podijeliti nekoliko stvari koje trebate znati ako planirate provesti svoj godišnji odmor na hrvatskoj obali ili na nekom od otoka.

Isprobajte lokalnu hranu i vino

Mnogo smo puta govorili o tome kako je domaća dalmatinska hrana odlična i ukusna, no ne škodi to reći još jednom. Ona je uistinu jako, jako ukusna, pa ako planirate posjetiti hrvatsku obalu i otoke ovog ljeta, provedite neko vrijeme upoznavajući tradicionalne dalmatinske konobe i vinske podrume te uživajući u delicijama poput paške janjetine, sira, šparoga i tradicionalnog baškotina. Tako ćete doista saznati što je dalmatinska kultura i način života.

 

Unajmite brod

Ako je upoznavanje brojnih otoka nešto što vas zabavlja, najlakši način da to napravite je da unajmite brod u jednoj od marina, odete na krstarenje ili kupite ulaznicu za izlet. Od ova tri, najam broda može biti najbolji izbor jer će vam omogućiti da sami odaberete koje otoke želite posjetiti i stvorite vlastitu osobnu avanturu. Također, zbog toga što se marine nalaze u svim većim gradovima na obali, dolazak do broda je jednako jednostavan kao i plivanje – možete ga čak unajmiti i u Šimunima.

Prije nego se prebacimo na sljedeći savjet, dopustite nam da vam damo malu preporuku. Prekrasni otoci Maun, Olib i Silba nalaze se pokraj Camping Villagea Šimuni, i sve ih možete posjetiti u jednom danu. Ako se odlučite usidriti kraj bilo kojeg od njih, svakako posjetite njihove prekrasne plaže i pješčane uvale te porazgovarajte s lokalnim stanovništvom.

Uputite se na izlet

Ako želite otkriti nevjerojatne stvari koje se nalaze diljem hrvatske obale i otoka, odlazak na ekskurzije i izleti najbolji je način da to učinite. Izlete možete rezervirati u gotovo svim dalmatinskim gradovima i na svim većim otocima, tako da zaista možete posjetiti što god poželite. Da biste vidjeli koje sve lokacije možete posjetiti u Dalmaciji, bacite oko na neke od izleta koje organiziramo u Šimunima. I to je samo jedan mali dio izleta na koje možete otići kada posjetite Dalmaciju i otok Pag!

Uđite u autobus

Ako trebate brzo doći na drugi dio otoka ili iz jednog dalmatinskog grada u drugi, autobusi su vaša najbolja opcija. Stanice su posvuda, autobusi voze cijeli dan (osobito tijekom ljetne sezone), povezuju sva veća mjesta i gradove u Dalmaciji te su često jeftiniji od taksija.

Pazite gdje hodate

Diljem hrvatske obale i otoka nalaze se stotine kilometara obilježenih pješačkih i biciklističkih staza koje su potpuno sigurne za sve posjetitelje, no mnogi avanturisti često znaju skrenuti s puta kako bi pronašli one skrivene dijelove otoka, prekrasne uvale i veličanstvene plaže. Ako i sami spadate u tu grupu, budite oprezni i uvijek pazite gdje hodate, budući da ti putevi mogu biti dosta komplicirani i neprohodni. Također, ako idete pješice, sa sobom ponesite puno kreme za sunčanje kako biste se zaštitili od sunčevih zraka.

Promijenite novac

Iako je Hrvatska službeno u Europskoj uniji, njezina se valuta još uvijek nije promijenila iz Kune (HRK) u Euro, pa svakako promijenite svoj novac kad dođete ovdje.

  • Za 1 USD ovdje ćete dobiti oko 6.1 HRK
  • Za 1 EURO ovdje ćete dobiti oko 7.4 HRK
  • Za 1 GBP ovdje ćete dobiti oko 8.3 HRK

EKSTRA SAVJET – hrvatsko-engleski rječnik

Iako se engleski naširoko koristi diljem Hrvatske, poznavanje nekoliko hrvatskih riječi olakšat će vam upoznavanje s mještanima. Evo nekoliko riječi i fraza koje je dobro znati.

  • Hello / Goodbye – Bok (bohk)
  • Nice to meet you – Drago mi je (dra-goh mee yeh)
  • Please – Molim (moh-limb)
  • Thank you – Hvala (hva-lah)
  • Excuse me – Oprostite (oh-pro-sti-teh)
  • My name is – Zovem se (zoh-vhem se)
  • Do you speak English? – Govorite li engleski? (goh-voh-ree-teh lee en-glees-kee)
  • I’m looking for… – Tražim…(TRAH-zheem…)
  • I’d like to go to… –  Želim ići u…(ZHEH-leem ee-chee oo…)
  • The check, please – Račun, molim. ( Rah-choon, MOH-leem)

__________

Sada kada smo s vama podijelili neke stvari koje je dobro znati ako planirate posjetiti hrvatsku obalu i otoke, trebate još samo rezervirati svoj idealan odmor u Camping Villageu Šimuni i pripremiti se za vrhunsko opuštanje!