Ukusna dalmatinska jela koja svakako morate probati

Hrana i vino

Posjetite Camping Village Šimuni i probajte sve predivne okuse Dalmacije.

Hrvatska i dalmatinska kuhinja prepune su veličanstvenih jela i okusa koji će vas ostaviti bez teksta. Ovo su neke od tradicionalnih delicija koje možete isprobati kad dođe u Pag.

Dalmatinski pršut i paški sir

Dalmatinski pršut i paški sir, koji je proglašen jednim od najboljih sireva u svijetu, su jedno od najukusnijih predjela u Hrvatskoj, a zajedno s čašom domaćeg vina, pretvaraju se u remek-djelo na tanjuru. Ove delicije možete probati u Camping Villageu Šimuni, u restoranu Mali raj, no ovdje također možete i iz prve ruke vidjeti kako se proizvodi paški sir jer se tvornica sira nalazi samo nekoliko kilometara od kampa.

Riba na žaru

Kada dođete u Dalmaciju, svježe ulovljena riba pripremljena na žaru je stvar koju morate probati. Bilo da se radi o tuni, srdeli, osliću ili skuši, uživat ćete u okusu ovog jela. Čak joj ne trebate ni dodavati neke posebne sastojke, samo sve prelijte s malo maslinovog ulja i spremni ste!

Brudet

Brudet je jedno od najpopularnijih jela s morskim plodovima u Dalmaciji. To je u svojoj osnovi riblji gulaš, no postoji nebrojeno mnogo načina na koje se može pripremiti jer svaka dalmatinska obitelj na svoj poseban način mijenja osnovni recept. Kako biste pripremili brudet, trebate samo nekoliko sati kuhati ribu s lukom, umakom od rajčice i začinima, te sve potom poslužiti s palentom.

Soparnik

Ako želite probati jelo bez mesa ili ribe, soparnik je upravo ono što tražite. Soparnik nije samo ukusna pita punjena blitvom, već je ovo jelo i dio hrvatske kulturne baštine. Ovo je tradicionalno jelo toliko popularno, da se obitelji u Dalmaciji svake godine međusobno natječu kako bi otkrile tko može napraviti najbolji soparnik.

Crni rižoto

Crni rižoto ćete pronaći u skoro svakom dalmatinskom restoranu i konobi. Sastoji se od riže s lignjama, dagnjama i raznim drugim školjkama. Ovo je jelo izuzetno jednostavno za pripremu, a okus i duboka crna boja koja dolazi od tinte lignji su ono što ga izdvaja od ostalih dalmatinskih jela.

Buzara

U Dalmaciji, buzara je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina pripreme morske hrane. Samo dodajte sve sastojke u lonac, dodajte malo bijelog vina, češnjaka i peršina te pustite da se kuha. U potpunosti je svejedno pripremate li kamenice, dagnje ili škampe, samo sve ubacite u lonac, tu i tamo malo promiješajte i ubrzo ćete imati ukusno jelo na svojem stolu.

SAVJET – buzara se uvijek jede rukama.

Hobotnica ispod peke

Ovo tradicionalno jelo je jedan od najvećih specijaliteta u Hrvatskoj. Iako hobotnica s krumpirom i začinima ne zvuči nešto pretjerano posebno, kada se sve zajedno stavi ispod metalnog zvona (ili peke, kako bi rekli u Dalmaciji) i prekrije vrućim ugljenom, ovi se sastojci pretvaraju u gastronomsku umjetnost.

Pašticada

Ako želite probati nešto zaista izvanredno dok ste na Pagu, želite probati pašticadu. Ovo tradicionalno goveđe jelo je rezervirano samo za posebne prigode, jer treba jako puno da bi se pripremilo, no čekanje se u potpunosti isplati jer je okus pašticade božanstven.

 

Ukusna dalmatinska hrana samo je jedna od stvari koje vas očekuju u restoranima Camping Villagea Šimuni. Ako želite otkriti i ostale, rezervirajte svoj savršeni odmor!