Moriski povjetarac, pijesak među prstima i zvukovi galebova. Šetnja po plaži djeluje opuštajuće, osvježavajuće i pruža bijeg od užurbanosti svakodnevnog života.

Koje su prednosti šetnje plažom?

Svima nam je poznat onaj osjećaj kada idete u dugu šetnju plažom i udišete slani morski zrak. Ako živite blizu plaže, onda znate koliko vam uživanja pružaju šetnje i pronalaženje školjki na pješčanim obalama. No jeste li znali da hodanje po plaži zapravo ima mnoge dobrobiti za zdravlje? 

#1 Kardiovaskularno zdravlje

Šetnja plažom izvrstan je način za poboljšanje vašeg kardiovaskularnog zdravlja. Samo 30 minuta hodanja može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola.

Ritmička priroda hodanja pomaže u održavanju otkucaja srca na zdravoj razini, dok svjež zrak i krajolik mogu pomoći u smanjenju razine stresa. Šetnja plažom također je odličan način za umjerenu tjelovježbu, koja je važna za održavanje zdrave težine i izbjegavanje srčanih bolesti. Kad smo već kod teme zdravlja, ne zaboravite staviti kremu za sunčanje prije šetnje plažom!

#2 Ravnoteža i koordinacija

Šetnja plažom odličan je način za poboljšanje ravnoteže i koordinacije. Neravna površina pijeska pruža izazovno okruženje za vaša stopala i noge, što pomaže u poboljšanju vaše ravnoteže i koordinacije. Hodanje plažom također zahtijeva korištenje trbušnih mišića kako biste održali ravnotežu, što pridonosi njihovom jačanju.

Vaša stopala, noge i donji dio tijela temeljito će vježbati dok hodate plažom, a pomoći će i u stimulaciji vaših osjetila.

#3 Snaga i izdržljivost

Šetnja plažom odličan je način za vježbanje u prirodi. To može biti opuštajuće i mirno iskustvo ili energično vježbanje, ovisno o tome za što se raspoloženi. Evo nekoliko savjeta kako izvući maksimum iz šetnje plažom.

Počnite polako i zagrijte se uz nekoliko minuta laganog hodanja. Zatim možete ubrzati ritam za zahtjevniji trening. Ako želite vježbati svoju izdržljivost, pokušajte hodati duže vrijeme. Priuštite si izazov i popnite se na stijene ili obližnje povišenje. Odlična stvar kod bilo kakvog treninga na pijesku je što sprječava ozljede zbog manjeg udarca.

Obavezno nosite udobnu obuću i odjeću koja vas neće žuljati ili iritirati. Također, ostanite hidrirani pijući puno vode prije i poslije šetnje.

#4 Mental health

There’s something about walking on the beach that just feels good. Maybe it’s the sound of the waves crashing against the shore, or the feel of sand between your toes. Whatever it is, there’s no denying that spending time at the beach can be incredibly relaxing.

Walking on the beach can be a great way to improve your mental health. Various research has shown that spending time in nature can help to reduce stress, anxiety, and even depression. The fresh air and the sound of the waves can help to relax and clear your mind, and walking can also help to increase your energy levels and reduce stress.

Walking on the sand and breathing in fresh sea air can allow you to focus on other things. A beach stroll is also a great opportunity to spend time with friends or family members, or even enjoy some alone time with yourself. You’ll feel refreshed when you’re done, and it will be worth every step.

So next time you’re feeling stressed or like you need a break from everyday life, head to your nearest beach for a peaceful stroll. You might just find that it does wonders for your mental health!

Why does the beach make us happier?

Svima nam je poznat osjećaj sreće koji proizlazi iz dana provedenog na plaži. Ali jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Znanstvenici vjeruju da postoji nekoliko razloga zašto nas boravak uz more čini sretnijima. Jedan od razloga je taj što nam daje osjećaj strahopoštovanja. Kad vidimo nešto poput prostranstva oceana ili ljepote zalaska sunca, osjećamo se maleno usporedbi s takvom veličinom. To može biti dobra stvar jer nam može pomoći da vlastite probleme stavimo u perspektivu.

Plaža je često mjesto mira i opuštanja. Ovdje se nećete morati brinuti o pronalaženju parkirnog mjesta ili o gužvi u prometu. More će biti tu za vas koliko god vremena prošlo. To je konstanta koja se ne mijenja i to može pomoći u smanjenju tjeskobe pružajući vam osjećaj sigurnosti.

Još jedan razlog zašto nas plaža čini sretnima jest što je odlično mjesto za vježbanje. Šetnja plažom odličan je način da izađete na svjež zrak i ubrzate otkucaje srca. Dokazano je da tjelovježba oslobađa endorfine, koji djeluju na poboljšanje raspoloženja.

Dakle, sljedeći put kada se osjećate potišteno, razmislite o odlasku na plažu. U Camping Village Šimuni imamo 6 izvrsnih plaža na kojima možete uživati u šetnji, stoga odaberite svoj smještaj i rezervirajte savršenu šetnju plažom već danas.