Via Dinarica: Mega pješačke i biciklističke staze kroz Dinaride

Izleti i avanture

Čak ju je i National Geographic nazvao jednim od "najboljih svjetskih odredišta za trekking". Via Dinarica zasigurno će vam pružiti avanturu života!

Staza Via Dinarica jedna je od najcjenjenijih europskih pješačkih staza. Ova mega staza obuhvaća 1.930 km, povezujući sedam zemalja od Slovenije do Albanije i nudi izvanredne pješačke staze koje ćete zauvijek pamtiti.
Staza povezuje gradove i sela koja leže duž dinarskih Alpa, poznatih kao planinski masiv Dinarida. Dinaridi su kroz povijest pružali sklonište Ilirima koji su se odupirali rimskim osvajanjima, djelomično zaustavljali Osmansko carstvo u prodoru u Crnu Goru, a tijekom Drugog svjetskog rata partizanima su pružali povoljan teritorij za gerilsko ratovanje.

Dinaridi se protežu paralelno uz jadransku obalu i pružaju veličanstven pogled. Pored planinarenja i biciklizma svjetske klase, također pružaju mogućnost skijanja i raftinga. Najbolje doba godine za planinarenje i vožnju biciklom je ljeto, posebice lipanj i rujan jer vrijeme nije previše vruće za izazovne aktivnosti na otvorenom.

Via Dinarica Plava staza

Plava staza Via Dinarice nudi vam priliku da istražite obalu Jadrana i doživite neke od najljepših pogleda u Europi. Proteže se južno do Dubrovnika, ulazi i izlazi iz Bosne i Hercegovine te povezuje slikovite hrvatske otoke Krk, Rab, Pag i Mljet, kao i Istru i Pelješac, dva najveća hrvatska poluotoka.

Ova staza provest će vas kroz tri prekrasna nacionalna parka (Paklenica, Krka, Mljet) i četiri jednako lijepa parka prirode (Učka, Velebit, Vransko jezero, Biokovo). Na planini Biokovo nalazi se i drugi najviši vrh Hrvatske, Sveti Juri na 1.762 m. Svakako pratite stazu kroz kanjone prekrasnih rijeka Zrmanje i Cetine.

Via Dinarica Bijela staza

Na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nalazi se najviša točka ove staze, Dinara. Imenovali su isti drevni Iliri koji su se borili protiv Rimljana, a ime je služilo kao nadahnuće za ime Dinarida i Via Dinarice.
Velik dio Via Dinarice u Hrvatskoj kreće se duž planinskog lanca Velebita, najvećeg zaštićenog područja u zemlji, koje nadvisuje Jadransko more i nudi mogućnosti za brdski biciklizam, ali i penjanje i speleologiju. Spaja Risnjak, Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenicu, te oba stroga rezervata prirode, Bijele i Samarske stijene, te Hajdučke i Rožanske kukove.

Budući da ova staza povezuje najatraktivnije i najizazovnije hrvatske planine i vrhove, preporučuje se iskusnim, dobro opremljenim i dobro informiranim planinarima.

Via Dinarica Zelena staza

Ako tražite manje zahtjevnu pješačku stazu kroz zelenije dijelove Hrvatske ili više mogućnosti za vožnju biciklom, preporučujemo vam da krenete Zalenom stazom. Prolazi kroz neke od nižih planina Dinarida, povezujući skrivene slikovite lokalitete Gorskog kotara i Like. Nacionalni park Plitvička jezera najljepši je dio ove staze i jedan od najprepoznatljivijih simbola Hrvatske, pravi čudesni zeleni svijet tijekom ljeta, a zimi se pretvara u istinski čudesni snježni krajolik. Jedan je od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a 1979. godine dodan je i u UNESCO-ov registar svjetske baštine.

Odabrali Plavu, Bijelu ili Zelenu stazu, Camping Village Šimuni idealno je mjesto za Vaš odmor odakle možete krenuti na istraživanje staza i skrivenih dragulja Via Dinarice.