Vodič za lov na tartufe u Hrvatskoj

Hrana i vino

Kako pronaći tartufe i što ih čini jednom od najpoželjnijih luksuznih namirnica? Saznajte sve o tartufima.

Postoje dvije skupine ljudi — oni koji baš i ne vole tartufe i oni koji ih obožavaju. Upravo su zbog svoje arome nekima toliko privlačni, dok druge odbijaju. No, znaju li ljudi što točno jedu kad naruče jelo s tartufima?

Što su tartufi?

Jednostavno rečeno, tartufi su vrsta gljiva koje rastu pod zemljom. Mogu se naći u zemljama poput Italije i Hrvatske, stoga se uglavnom koriste u mediteranskim jelima. Tartufi se često koriste za izradu umaka za različite vrste tjestenina, pizza ili predjela poput krumpirića.

Kako ih se najčešće jede u umaku ili naribane, mnogo ljudi ih ne vidi u originalnom obliku i pita se kako točno tartufi izgledaju. Iako ih se često naziva “dijamantima kuhinje”, ne izgledaju nimalo poput tih prekrasnih minerala. Moglo bi ih se opisati kao krumpire s hrapavom kožom i spužvastom teksturom.

Zašto su tartufi tako skupi?

Iako ne izgledaju elegantno, itekako ih se smatra jednom od najcjenjenijih namirnica. Cijena jednog (većeg) tartufa može doseći 2,500 dolara! Visoka cijena mogla bi se pripisati činjenici da ih je izrazito teško pronaći.

Važno je naglasiti kako drveće i tartufi žive u simbiozi, što znači da jedni drugima daju potrebne nutrijente. Tako je poznato da tartufi uglavnom rastu u blizini korijenja hrasta ili bora, ali svejedno, ne može se mnogo ljudi pohvaliti činjenicom da zna kako “uloviti” tartufe. Za izvršenje tog zadatka potrebna je njuška životinje koja je trenirana upravo u tu svrhu. Prije su se u lovu na tartufe koristile svinje, a danas su ih zamijenili posebno trenirani psi.

Lov na tartufe u Istri

Ako želite imati posebno iskustvo, nakon sunčanja, šetnje po obalnim gradovima i posjeta nacionalnim parkovimavrijeme je za lov na tartufe!

U Istri se može pronaći mnogo tura koje nude lov na tartufe, a prilagođene su različitim grupama i željama. Dan možete započeti kušanjem istarskih delicija, a potom se upustiti u pravu šumsku avanturu. Usput ćete doživjeti iščekivanje i uzbuđenje pronalaska tartufa!

Dobra je vijest da sezona lova na tartufe u Hrvatskoj traje skoro cijele godine. Crni tartufi rastu u vrućim ljetnim mjesecima, dok se bijeli tartufi (koji su cjenjeniji i intenzivnijeg okusa) mogu pronaći tijekom jeseni i rane zime. 

Njihov jedinstven okus teško je opisati, ali u restoranima uz obalu možete kušati razna jela s tartufima po pristupačnim cijenama. Posjetite kamp Šimuni i uživajte u jednoj od najboljih svjetskih delicija!