Otkrijte skrivena čuda Hrvatske u Nacionalnom parku Paklenica! Ovaj vodič donosi vam sve što trebate za nezaboravan izlet u prirodi.

Otkrijte očaravajući svijet Paklenice, jednog od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Smješteno u srcu veličanstvenog planinskog lanca Velebit, ovo je mjesto pravi raj za avanturiste i ljubitelje prirode. Unutar granica parka nalaze se dva zapanjujuća kanjona: Velika Paklenica, poznata po uređenim stazama i izazovnim penjačkim rutama, i Mala Paklenica, koja nudi intimniji doživljaj divljine. 

Bez obzira na to jeste li iskusni planinar, ljubitelj penjanja po stijenama ili ste u potrazi za mjestom na kojem ćete se moći potpuno opustiti, skrivena blaga Paklenice sasvim će sigurno nadmašiti vaša očekivanja.

U nastavku doznajte više o samom parku kako biste mogli otkriti sve tajne skrivene u njegovim dubinama. Isplanirajte svoj bijeg u Paklenicu i prepustite se čarima netaknute prirode!

Otkrivanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Paklenica

Paklenica je prije svega poznata po svojim očaravajućim slapovima, ali i po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Sve je to čini idealnim mjestom za izlet u prirodu ili za rekreacijske avanture. Za otkrivanje svih pakleničkih dragulja trebat će vam više od jednog dana, stoga ako idete na jednodnevan izlet, svakako napravite listu prioriteta ili isplanirajte višednevni odmor u očaravajućem dalmatinskom okruženju!

Gdje se nalazi Paklenica?

Smješten na južnim obroncima Velebita, najdužeg planinskog lanca u Hrvatskoj, Nacionalni park Paklenica nalazi se u neposrednoj blizini jadranske obale, odnosno grada Starigrada. Od većih gradova najbliže je Zadru, od kojega ga dijeli svega 45 kilometara.

Kako doći do Paklenice?

Do Paklenice možete doći različitim opcijama javnog prijevoza — autobusi staju u Starigradu, a do tamo voze iz Zagreba, Zadra i Rijeke. Ako se ipak odlučite na putovanje automobilom iz Zagreba ili Splita, vozit ćete se nešto više od 2 sata, a iz Zadra oko 45 minuta.

Ulaznice za Paklenicu

Za obilazak Paklenice potrebna je ulaznica, a možete je kupiti na ulazu u park ili putem interneta. Cijene variraju ovisno o sezoni, a najskuplje su tijekom ljetnih mjeseci. Djeca, studenti i grupe imaju pravo na popust, a više informacija o cijenama doznajte na službenoj stranici parka.

Mjesta koja morate posjetiti u Paklenici

Ako planirate posjetiti Paklenicu, imajte na umu da ovaj nacionalni park krije brojne prirodne, ali i povijesne znamenitosti — a baš sve ih vrijedi obići!

Vaganski vrh i Sveto brdo

Najviši vrh Paklenice impresivno se uzdiže na visinu od čak 1.757 metara unutar okrilja Velebita. Penjanje na Vaganski vrh zbog strmih je staza izazovno čak i iskusnim planinarima, ali nezaboravni panoramski pogledi na Jadransko more i okolne planine doista cijelo iskustvo čine vrijednim truda.

U blizini se nalazi Sveto brdo, drugi po visini vrh Paklenice s nadmorskom visinom od 1.753 metra, koji zbog tišine koja na njemu prevladava mnogi nazivaju i svetom planinom.

Manita peć

U samom srcu Paklenice, skrivena među strmim stijenama Velebita na visini od 570 metara nadmorske visine, smjestila se Manita peć — jedinstvena špilja koja očarava posjetitelje svojim speleološkim bogatstvom. Ova prirodna katedrala poznata je po svojoj impozantnoj unutrašnjosti, odnosno po djelima drevne umjetnosti — veličanstvenim stalagmitima, stalaktitima i stalagnatima, prirodnim stupovima nalik onima u gotičkim katedralama. 

Bunkeri

Paklenica je dom neobičnoj povijesnoj atrakciji — bivšim Titovim bunkerima. Izgrađeni tijekom hladnog rata kao dio tadašnjeg jugoslavenskog vojnog programa. Bili su zamišljeni kao sklonište za vojno i političko vodstvo u slučaju nuklearnog napada. Danas su pretvoreni u podzemni grad s mrežom hodnika, soba i sala, a svake godine privuku velik broj posjetitelja.

Zanimljivosti o Nacionalnom parku Paklenica

Paklenica nudi puno više od zapanjujućih prirodnih krajolika, zato saznajte što sve možete vidjeti kako biste si osigurali nezaboravno iskustvo.

UNESCO-ov popis svjetske baštine

O posebnosti Nacionalnog parka Paklenica dovoljno govori činjenica da je od 1977. godine uvršten u svjetsku mrežu UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera. To priznanje ne samo da potvrđuje izuzetnu vrijednost i biološku raznolikost parka, već kroz međunarodnu suradnju i razmjenu znanja potiče očuvanje tih vrijednosti.

Izvori pitke vode

Park je, između ostalog, poznat po prirodnim izvorima pitke vode koji potječu iz Velebita, a koji su ključni za održavanje bogatog ekosustava parka. Naime, upravo ti izvori osiguravaju vlagu koja potiče rast bujne vegetacije i služi kao izvor života za raznolike životinjske vrste koje naseljavaju ovo područje.

Arheološka nalazišta

Paklenica je dom značajnih arheoloških nalazišta koja pružaju uvid u živote drevnih stanovnika, njihove kulture, običaje i interakciju s prirodnim okruženjem. Ti arheološki lokaliteti svojevrsni su prozori u prošlost koji omogućavaju posjetiteljima da se povežu kulturnom baštinom regije.

Mlinovi Paklenice

Mlinovi Paklenice značajan su dio kulturne baštine Nacionalnog parka Paklenica. Nekada su bili središte lokalne poljoprivredne aktivnosti, stoga ponajbolje svjedoče o tradicionalnim načinima života u kraju.

Winnetou

Spektakularni krajolici Paklenice prikazani su u filmskom serijalu Winnetou, snimljenom prema romanima Karla Maya. Kanjoni parka i netaknuta divljina bili su idealno polazište za predstavljanje Divljeg Zapada.

Mirila

Mirila, kameni nadgrobni spomenici uz planinske staze, predstavljaju duboko ukorijenjenu lokalnu pogrebnu tradiciju koja simbolizira povezanost zajednice sa zemljom. Ipak, to nisu grobovi, već mjesta na kojima su pokojnici posljednji put odmorili, a često su ukrašeni osobnim predmetima preminulih.

Aktivnosti na otvorenom u Nacionalnom parku Paklenica

Nacionalni park Paklenica pravi je raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, a sve zahvaljujući mnoštvu mogućnosti za istraživanje prirode. Posjetitelji mogu uživati u raznim pješačkim stazama, a park je zbog svojih stijena posebno cijenjen među ljubiteljima penjanja.

Obilasci Nacionalnog parka Paklenica s vodičem

Ako želite saznati više o bogatoj flori i fauni, geološkim osobitostima, povijesnom nasljeđu te lokalnim legendama i tradicijama parka, svakako se odlučite za obilazak pod stručnim vodstvom. Vodiči su iskusni planinari i poznavatelji prirode koji će vam otkriti skrivene kutke Paklenice i obogatiti vaš posjet parku.

Smještaj u blizini Nacionalnog parka Paklenica

U okolici Nacionalnog parka Paklenica postoje brojne opcije smještaja koje odgovaraju različitim željama i budžetima, uključujući planinske kućice i kamp. Ako ste pak u potrazi za komformnijim smještajem poput apartmana ili hotela, Starigrad nudi mnoštvo opcija!

Bez obzira na to jeste li iskusan avanturist u potrazi za uzbudljivim usponima ili ljubitelj prirode koji traži mjesto za spokojan odmor, Paklenica je idealna destinacija za stvaranje cjeloživotnih uspomena. 

Ako idete na višednevni odmor, svakako razmislite o boravku u Kampu Šimuni na otoku Pagu. Okružen prirodom i s brojnim opcijama za zabavne aktivnosti, kamp u ponudi ima čak i organizirane obilaske nacionalnih parkova.

Za više informacija posjetite našu početnu stranicu ili nas kontaktirajte putem kontaktnog obrasca. Rezervirajte svoj boravak u Šimunima što prije i pripremite se na nezaboravan godišnji odmor!