Uronite u zagrljaj Jadrana i otkrijte tajne najboljih hrvatskih plaža! Od šljunčanih radosti do pješčane blagosti, otkrivamo skrivene zakutke koji hrvatsku obalu čine rajem za ljetovatelje.

Zahvaljujući obali koja oduzima dah, Hrvatska je raj za ljubitelje plaža koji traže kombinaciju prirodnih ljepota, kristalno čistog mora i raznolikog obalnog krajolika. Ovaj netaknuti jadranski dragulj uvijek je pun iznenađenja, a između stjenovitih litica i spokojnih uvala krije čitavo mnoštvo divnih plaža koje možete istražiti.

Preko šljunčanih i pješčanih obala pa sve do plaža za pse i osamljenih kutaka za nudiste, hrvatske plaže nude ponešto za svakog lovca na sunčeve zrake. Tirkizno more milovano mediteranskim suncem pruža savršen ugođaj za opuštanje i avanturu. Bez obzira na to privlači li vas ritmično šuštanje šljunka pod nogama, mekani zagrljaj pješčanih obala ili sloboda nudističkih plaža, Hrvatska nudi širok raspon mogućnosti.

U ovom detaljnom vodiču zaronit ćemo u vrli svijet hrvatskih obalnih ljepota i predstaviti vam najbolje opcije u svakoj kategoriji.

Top 6 šljunčanih plaža u Hrvatskoj

  • 1. Zlatni Rat, Bol: često zastupljen u turističkim priručnicima, Zlatni Rat je prirodna plaža sa šljunčanim jezikom koji se pomiče pod utjecajem vjetra i morskih struja. Smještena u gradu Bolu na otoku Braču, ova plaža pruža prekrasnu vizuru i omiljena je među kupačima i ljubiteljima windsurfinga.
  • 2. Dijamantna plaža, Pag: Dijamantna plaža je popularan wellness centar na otoku Pagu. Ova idilična lokacija omogućuje posjetiteljima da se nakon kupanja prepuste opuštajućoj masaži i haloterapiji, koja se izvodi pomoću čuvene otočke soli visoke kvalitete.
  • 3. Sveti Jakov, Dubrovnik: smješten pod srednjovjekovnim ziđem Dubrovnika, Sveti Jakov je šljunčana plaža poznata po čistoći mora i zadivljujućim pogledom na grad. Predstavlja idealno mjesto za bijeg od velikih ljetnih gužvi.
  • 4. Nugal, Makarska rivijera: skriven između litica i mirisnih borova, Nugal je skrovit pješčani komadić raja do kojeg se može doći samo pješice. Njegova netaknuta ljepota redovito oduševljava zaljubljenike u prirodu.
  • 5. Stiniva, Vis: Stiniva je pješčana uvala koja se prostire između golemih litica otoka Visa. Do nje se dolazi uskim prolazom koji dovodi do ove jedinstvene plaže s posebnim intimnim ambijentom.
  • 6. Punta rata, Brela: proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu, Punta rata je ljupko i skrovito mjesto prepuno oblutaka koji blistaju na suncu. Igličave krošnje obližnjih stabala stvaraju ugodnu hladovinu idealnu za piknike.

Top 6 pješčanih plaža u hrvatskoj

  • 1. Sakarun, Dugi Otok: zbog svojeg sitnog bijelog pijeska, plitkog tirkiznog mora i bogatog okolnog zelenila, Sakarun je savršen primjer dobro očuvane ljepote Dugog otoka.
  • 2. Rajska Plaža, Rab: kao što ime kaže, Rajska plaža na Rabu odlikuje se zlatnim pijeskom i plitkim morem — savršeno za obiteljsko ljetovanje. Sportovi na vodi i okolni kafići stvaraju poseban ugođaj.
  • 3. Zlatna plaža, Pag: Zlatna plaža, jedna od najljepših na Pagu, jedina je pješčana plaža koja se nalazi unutar kampa Šimuni. Opskrbljena vodenim parkom i dječjim klubom, predstavlja idealno mjesto za obitelji.
  • 4. Copacabana, Dubrovnik: ova pješčana ljepotica poznata je po živahnoj atmosferi koju stvaraju obližnji kafići, tobogani i sportski tereni dok se roditelji s malom djecom brčkaju u prostranom plićaku.
  • 5. Bačvice, Split: smještene u srcu Splita, legendarne Bačvice nadaleko su poznate po turnirima u piciginu i bogatom noćnom životu koji se odvija u okolnim klubovima i kafićima.
  • 6. Slanica, Murter: ovaj pješčani dragulj na otoku Murteru karakteriziraju sitan pijesak i niske stijene koje omeđuju plažu s obje strane. Obližnji vodeni tobogan i velik plićak čine Slanicu omiljenom među najmlađim kupačima.

Top 6 nudističkih plaža u Hrvatskoj

  • 1. Valalta, Rovinj: kao jedan od prvih naturističkih kampova u Europi, Valalta posjetiteljima nudi primamljivu kombinaciju plaža, marine i bogate infrastrukture. Divna lokacija na istarskom poluotokom samo doprinosi njezinom šarmu.
  • 2. Kandarola, Rab: poznata kao mjesto rođenja hrvatskog nudizma, Kandarola je skrovita uvala koja se odlikuje kristalno čistim morem i raskošnim zelenilom. Može se posjetiti pješice ili brodom.
  • 3. Punta Kriza, Cres: Punta Kriza na otoku Cresu nudistička je plaža okružena netaknutom prirodom. Čistoća, zelenilo i osamljen položaj čine je pravom poslasticom za nudiste.
  • 4. Šimuni, Pag: smješten u Kampu Šimuni na otoku Pagu, nekoć središnjim mjestom hrvatskog nudizma, ovaj mirni kutak posjetiteljima pruža priliku da zbace sa sebe okove tekstila i prepuste se uživanju u prirodi.
  • 5. Koversada, Vrsar: kao jedan od najvećih naturističkih parkova u Europi, Koversada kupačima nudi nekoliko nudističkih plaža na istarskoj obali. Živahna atmosfera i razvijena infrastruktura pravi su mamac za europske naturiste. 
  • 6. Sovinje, Pag: Na otoku Pagu nalazi se skrovita nudistička plaža Sovinje, koja se odlikuje prekrasnim, čistim okolišem i potpunim nedostatkom gužvi, čime se stvara iznimno ugodno okruženje.

Top 6 plaža za pse u Hrvatskoj

  • 1. Cava, Dubrovnik: smještena u blizini Dubrovnika, Cava je šljunčana plaža prilagođena psima na kojoj vaši krzneni prijatelji mogu uživati u morskom povjetarcu, hladu i spokoju koji nude obližnje stijene.
  • 2. Podvorska, Krk: na otoku Krku Plaža Podvorska poziva pse da se igraju u plitkoj vodi i istražuju stjenovitu obalu. Opuštena atmosfera čini je idealnim mjestom i za čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja.
  • 3. Cigančica, Medulin: smještena blizu Medulina, Cigančica je šljunčana plaža na kojoj vaši kućni ljubimci mogu bezbrižno uživati u Jadranskom moru. Plitki ulaz čini ga prikladnim za pse svih veličina.
  • 4. Vela, Baška: u gradu Baška na otoku Krku nalazi se Plaža Vela, gdje psi smiju pratiti svoje vlasnike na osvježavajući kupanac u moru. Duga obala omogućuje psima dovoljno prostora za šetnju.
  • 5. Dva mornara, Pag: smještena na istočnoj strani Kampa Šimuni na otoku Pagu, široka šljunčana plaža Dva mornara izvrsno je mjesto za opušteno obiteljsko druženje s kućnim ljubimcima, koji se mogu igrati u posebnom području za pse.
  • 6. Koromačno, Istria: nemojte zaobići ni Koromačno, šarmantnu plažu s mješavinom šljunka i kamenja. Ovaj kutak Istarskog poluotoka krase ljepota krajolika i mirno more, koji stvaraju ugodno okruženje za kućne ljubimce.

Raskoš i raznolikost hrvatskog priobalja

Bilo da vas privlači pjesma glatkih oblutaka pod nogama, mekoća pijeska, sloboda naturizma ili radost igranja sa psećim pratiteljem, hrvatske plaže obećavaju nezaboravnu obalnu odiseju. Zato spakirajte kremu za sunčanje, prigrlite jadranski povjetarac i otkrijte najbolje plaže koje Hrvatska ima u ponudi!

Možda ste primijetili da se u svakoj od navedenih kategorija spominje Pag, ponekad čak i više puta. Nije ni čudo, jer se otok može pohvaliti impresivnom lepezom plaža za sve ukuse i prigode.

Ako volite imati različite opcije na raspolaganju i isprobavati nove stvari, onda svakako posjetite Kamp Šimuni, pašku destinaciju koja će zadovoljiti sve vaše plažne potrebe. Slobodno nam se obratite putem našeg kontaktnog obrasca i pomoći ćemo vam da iskusite najbolje plaže u Hrvatskoj!