Vodič za popravak šatora (curenja, pukotine, slomljeni stupovi & patentni zatvarači)

Kamping savjeti

Nezgode se mogu dogoditi, pogotovo u prirodi — zato je važno znati se s njima nositi!

Zamislite ovo: na izletu ste u prirodi, uzeli ste sve potrebne stvari, naučili kako pravilno postaviti šator i uzbuđenje već juri vašim žilama, ali onda shvatite da nešto nije u redu s vašim šatorom. Ako ste u kampu Šimuni, sve potrebno možete pronaći u našem camp shopu. Međutim, ako ste u divljini gdje trgovine nema u blizini, ovaj tip nezgode može dovesti do velikog problema. Kako biste se pripremili na ovakve situacije, pročitajte naše savjete za popravak šatora.

Paket za popravak šatora

Na kampiranje biste svakako trebali ponijeti: traku za popravak, brtvilo za šavove (ovisno o materijalu od kojeg je šator napravljen), kliješta i ljepljivu traku (koja dobro dođe u više situacija!).

Kako zakrpati šator

Ako znate kako popraviti rupu u poliesterskoj tkanini, potencijalno biste mogli spasiti svoje kampiranje. Uz rupe na tkanini, vaš vas šator više neće dobro štititi od kiše, vjetra, kukaca i ostalih životinja. Srećom, ovaj problem možete riješiti uz malo trake za popravak i brtvilo za šavove.

Primijenite ga na unutarnjoj i vanjskoj strani šatora u slučaju manjih rupa, pritom pripazite da upotrijebite odgovarajući materijal. Za popravak poliestera i najlona, koristite traku i brtvilo specifično za ove materijale. Za platnene šatore koristite traku za popravak tafta i brtvilo za platno.

Ako na šatoru postoji veća rupa, pokušajte privući dvije strane oko rupe, preklopite jednu stranu preko druge, potom zašijte uz pomoć šila i voštanog konca. Svakako aplicirajte brtvilo za šavove nakon što zašijete materijal. Naravno, ako nemate navedene materijale, ljepljiva traka može poslužiti kao privremeno rješenje.

Kako zakrpati kampersko platno

Ako godišnji odmor planirate provesti u kamp kućici, ali vam se poderalo kampersko platno, pokušajte ga zašiti uz pomoć voštanog konca. Ako vidite da ne možete napraviti lijepe, uske šavove, kupite komplet za popravak koji uključuje neku vrstu lijepila i tkaninu — poslužit će kao svojevrsni flaster za platno.

Kako popraviti patentni zatvarač šatora

Ako klizač patentnog zatvarača ne radi, pokušajte ga popraviti uz pomoć kliješta. Prvo maknite mali željezni čep s vrha klizača, zatim maknite zatvarač, približite jednu i drugu stranu klizača i pokušajte ih zatvoriti uz pomoć kliješta. Kad vidite da je zatvarač poprimio oblik sličan originalnom, vratite zatvarač i željezni čepić.

Kako popraviti slomljeni stup

Ako ste ponijeli rezervni stup, vaš problem je riješen. Ako ne, uzmite ljepljivu traku i obilno je omotajte oko stupa.

Sad kad znate što učiniti u slučaju hitnog popravka šatora, pročitajte savjete za kampiranje u Hrvatskoj, a potom započnite planirati sljedeći izlet!