Tko kaže da grickalice za put ne mogu biti i zdrave i ukusne? Odlazak na kampiranje ne znači da morate odbaciti zdrave navike i jesti prerađenu, nezdravu hranu. Pročitajte naše savjete i otkrijte zdrave opcije koje možete jednostavno spakirati i jesti bez krivnje.

Važno je prvo razmisliti hoćete li imati pristup grijanoj vodi i hladnjaku kako biste mogli odabrati što možete ponijeti. Evo naših savjeta o zdravim grickalicama za svako putovanje.

Bez nereda

Vjerojatno najbolja, univerzalna hrana koju možete spakirati su orašasti plodovi, sjemenke i suho voće. Hranjivi su i ukusni, a neće se pokvariti ni zauzeti previše mjesta. Dobro je i što imate puno toga na izbor. Dodajte i čips od povrća ili kokosa za tropski doživljaj i spremni ste. Osim toga, sušene grickalice najbolja su hrana za duga putovanja.

Svakako ponesite i svježe voće, na primjer grožđe, jabuke, bobičasto voće ili banane – samo ih morate pojesti tijekom prvih par dana jer se lako zgnječe i pokvare.

Odlične i zdrave grickalice za put su naravno i energetske ili proteinske pločice. Super su izbor za kampiranje ili bilo kakav drugi izlet, samo pripazite da kupite neke kvalitetnije jer ih proizvođači vole nakrcati nezdravim šećerom i sumnjivim aditivima.

Za prvi dan možete se osloniti na dobre stare sendviče – a pravi kruh od cjelovitih žitarica ionako je ukusniji i duže traje.

Vjerojatno već znate da je konzervirana hrana obavezna za kampiranje, ali prisjetimo se još jednom da ne možete pogriješiti s tunom. Tako ju je lako kombinirati i puna je proteina koji će vas nahraniti nakon lijepog dana planinarenja ili plivanja. Isprobajte je u osvježavajućoj salati. Možete joj dodati kuskus ili bulgur koje je vrlo jednostavno pripremiti – samo ih prelijte vrućom vodom, pričekajte 4 minute za kuskus ili 20 minuta za bulgur, ubacite koju rajčicu i uživajte.

Ako imate pristup hladnjaku, možete ponijeti jogurt i žitarice – brz i ukusan doručak ili užina koju možete obogatiti orašastim plodovima koje ste već spremili jer ste pametni putnik, sjećate se?

Malo više pripreme, ali vrijedno truda

Ako volite biti organizirani i spremni, možete kod kuće skuhati nekoliko jaja i samo ih oguliti kad želite nešto na brzinu prigristi. Mogu stajati tjedan dana, ali moraju biti u hladnjaku. Dobro se slažu s jednostavnom nemasnom šunku ili povrćem.

Narežite malo mrkve, celera, krastavaca ili ostalog povrća koje volite grickati i spremite ih u praktičnu posudicu. Ponesite i ukusni umak od jogurta.

Ponesite krekere i humus ili guacamole! Najbolji su kad ih pripremite kod kuće.

Možete napraviti božanstvene proteinske kuglice koje su nevjerojatno fine, ali i jako zdrave – u električnu sjeckalicu ubacite datulje, indijske oraščiće, kakao, sezam i ribani kokos, oblikujte smjesu u kuglice veličine jednog zalogaja i uvaljajte ih u još kokosa, mljevene lješnjake ili kakao i spremite se za uživanje u najfinijim i tako jednostavnim čokoladnim poslasticama koje se neće pokvariti. Samo pazite – navući ćete se!

Zdrave grickalice nisu komplicirane kao što zvuče. Za još savjeta o zdravom životu na kampiranju, evo još jednog odličnog članka!

I – ššš! – priča se da Camping Village Šimuni otvara fantastičan novi sportski centar s teretanom i privatnim trenerima u kojem ćete moći uživati uz ostale fantastične sportske aktivnosti koje nudimo.