Saznajte više o ovom brzorastućem obliku turizma i što to Hrvatska nudi!

Jeste li ikada čuli za zdravstveni turizam? To je relativno nova vrsta turizma koja uključuje odlazak u druge zemlje radi zdravstvene usluge. Ova vrsta turizma danas je visoko razvijena, uglavnom zato što je prijevoz pristupačniji nego ikad prije i omogućuje brzo putovanje do željene destinacije. Iako je Hrvatska prvenstveno prepoznata kao turističko odredište za kupanje, uživanje u klubovima ili razgledavanje starih gradova, zdravstveni turizam također je značajno razvijen, kao i u mnogim drugim dijelovima Europe.

Mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju da će se Hrvatska uskoro naći na popisu deset najboljih destinacija za zdravstveni turizam; na primjer, neke od najboljih dermatoloških klinika se nalaze u Zagrebu!

Najbolje usluge dentalne medicine, dermatologija, ​​plastična kirurgija, laserska operacija oka, terapija matičnim stanicama, pa čak i jedino mjesto u Europi koje nudi farmakogenski test nalaze se upravo u Hrvatskoj.

Hrvatska nudi mnoštvo zdravstvenih usluga, a također ima i posebno zdravstveno osiguranje namijenjeno doseljenicima i stranim državljanima.

Zdravstveni turizam u Hrvatskoj

Hrvatsku godišnje posjeti oko 18 milijuna turista, a osim kvalitete zdravstvenih usluga po pristupačnim cijenama, postoje i drugi važni čimbenici koji Hrvatsku čine privlačnom destinacijom za zdravstveni turizam. Država sa vrlo povoljnim smještajem u odnosu na Europski prosjek (i EU), u kojoj se engleski jezik često koristi, također je i vrlo sigurna destinacija s izvanrednom turističkom ponudom u vidu prirode, kulture i gastronomije koja će vas zadiviti!

Dentalni turizam u Hrvatskoj

Jeftiniji tretmani kod stomatologa jedan su od razloga sve većeg broja turista u istočnoj Europi. Zemlja koja je maksimalno iskoristila taj potencijal je Mađarska, a slijedi je Hrvatska.

I dok u Zagrebu postoji mnogo izvrsnih klinika, prava hrvatska stomatološka priča odvija se uz obalu, prema granici sa Slovenijom. Ovdje je ulazna točka za trenutno najveće stomatološko tržište u Hrvatskoj – Italiju. Istra i Kvarner uspješno rade sa zubnim implantatima i drugim uslugama za talijanske pacijente. Vrijeme putovanja je kratko, kvaliteta liječenja je visoka, a uštede osiguravaju plaćanje odmora.

Lasersko skidanje dioptrije

Još jedan uspješan aspekt zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je laserska kirurgija oka. Regionalni tržišni lideri Očna klinika Svjetlost obavila je desetke tisuća uspješnih operacija u posljednjih desetak godina. S međunarodno priznatim kirurzima, najnovijom opremom i nižim cijenama, nije teško razumjeti zašto sve više stranaca bira Hrvatsku kako bi popravili svoj vid. Neinvazivna i bezbolna precizna laserska operacija traje oko 5 minuta po oku, a pregled se obavlja sljedeći dan.

Wellness tretmani

Hrvatska nudi pregršt wellness odmarališta u kojima možete opustiti tijelo i um. Različiti oblici masaža, pedikura i tretmana lica savršen su način za vraćanje i održavanje zdravlja.

Kvarnerski zdravstveni klaster

Hrvatske regije zdravstvenog turizma vrlo su dobro organizirane, a ponajviše Kvarner. Ova regija uključuje Crikvenicu, koja je 2018. proslavila 130 godina zdravstvenog turizma. Također uključuje Lošinj, otok vitalnosti, koji uživa u značajnom uspjehu sa svojim luksuznim wellness turizmom. Rijeka je jedan od najvažnijih stomatoloških centara u Hrvatskoj, a Opatija ima jednu od najdužih tradicija zdravstvenog turizma.

Specijalna bolnica Sveta Katarina

Osim mnogih impresivnih usluga koje nudi specijalna bolnica Sveta Katarina, to je prvo i jedino mjesto u Europi na kojem možete dobiti revolucionarni farmakogenetski test “OneOme RightMed”. ADR (nuspojave lijekova) veliki je problem u današnjoj medicine; upravo zato farmakogenomski testovi procjenjuju DNK osobe kako bi utvrdili kako se metaboliziraju ili reagiraju na lijekove, a ova vrsta ispitivanja pomaže zdravstvenim radnicima u odabiru lijekova i doziranju.

COVID-19

COVID-19 zahvatio je sve dijelove društva (uključujući turizam), ali zdravstveni se turizam oporavlja i raste više nego ikad. Ipak, ne putujte u inozemstvo sve dok niste potpuno cijepljeni! No, ako niste, a morate putovati, slijedite međunarodne preporuke za putovanja necijepljenih osoba. Potpuno cijepljeni putnici imaju manju vjerojatnost da će dobiti i proširiti COVID-19. Ipak, međunarodna putovanja predstavljaju dodatne rizike, pa čak i potpuno cijepljeni putnici mogu biti izloženi povećanom riziku od zaraze i mogućeg širenja nekih varijanti COVID-19.

Situacija s COVID-19, uključujući širenje novih varijanti, razlikuje se od zemlje do zemlje. Stoga svi putnici prije putovanja moraju obratiti posebnu pozornost na stanje svog odredišta. Ako niste potpuno cijepljeni i morate putovati, testirajte se 1-3 dana prije putovanja.

Ako dolazite u Hrvatsku, na ovoj poveznici možete pronaći sve što trebate znati o COVID-19!

Lijek prirode

Mnogi ljudi svoj lijek nalaze u prirodi – na primjer, kampiranje donosi brojne dobrobiti ljudskom zdravlju; fizički i psihički. Također, možete putovati na odredišta koja nude prirodne lijekove, poput ljekovitog blata ili slanih plaža.

No, fizička aktivnost, prehrana i opuštanje tri su temeljna stupa zdravog života, stoga Kamp Šimuni nudi niz različitih mogućnosti i aktivnosti koje će se savršeno uklopiti u takav način života. Vrijeme je za aktivnost, zdraviju prehranu, smanjenje razine stresa i više sna!

Zdravstveni turizam u Hrvatskoj i Europi raste, a zbog mnogih klinika i ordinacija koje nude profesionalne usluge vrijedi putovati iz svih krajeva svijeta. Hrvatska je dobar izbor upravo zbog niskih cijena i izvrsnih usluga, bez obzira radi li se o kirurgiji, stomatologiji ili wellnessu. Ako se ikada zateknete u Hrvatskoj i poželite ili zatrebate zdravstvenu uslugu, iskoristite posebno zdravstveno osiguranje namijenjeno iseljenicima i stranim državljanima te se kući vratite odmorniji, s ljepšim osmijehom i boljim vidom!