Konjičko natjecanje jedno je od najstarijih i najslavnijih hrvatskih tradicija.

Već više od 300 godina grad Sinj dom je viteške igre, Sinjske alke, koja se svake godine održava u spomen neočekivane pobjede nad turskim osvajačima. Svake godine pažljivo odabrani sudionici, alkari, obuku tradicionalne viteške odore u pokušaju osvajanja prestižne titule pobjednika. Pročitajte sve o početku tradicije koja je danas toliko važna da je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine.

Jedna pobjeda za stoljećima dugu tradiciju

Kad su Turci napali Dalmaciju 1715. godine, odabrali su Sinj kao prvu metu. Naime, turska je vojska htjela napasti gradić radi njegove strateške geografske važnosti. Bilo je pravo čudo što je 700 sinjskih heroja branilo utvrdu cijela dva tjedna, boreći se s vojskom sastavljenom od 60.000 vojnika. Pobjeda se pripisala Djevici Mariji koja je Sinj sačuvala od pada u ruke neprijatelja — od tada se Gospa smatra zaštitnicom grada. Svake godine, u spomen te večeri 15. kolovoza, glavne ulice starog grada poprište su jedinstvenog turnira, Sinjske alke.

Jednostavna pravila zahtjevne igre

Sudjelovanje u ovom srednjovjekovnom viteškom turniru možda se čini jednostavnim, kako sudionici kopljem trebaju gađati alku, metalni krug obješen na konopu preko trkališta. Željezna alka sastoji se od tri sekcije, a svaka od njih nosi drugačiji broj bodova. Pogoditi krug postaje teško zbog činjenice da se pokušaji odvijaju na konju u punom trku. Alkar koji osvoji najviše bodova u tri trke, pobjeđuje.

Ne mogu svi odjenuti šarenu vojnu odoru i nazvati se jednim od 17 alkara. Alkar mora biti rođen u Sinju ili Cetinskoj krajini, mora imati “oko sokolovo” i jaku desnicu. No, najvažnije od svega, čovjek mora biti častan i iskren.

Cijenjeno natjecanje

Prve nedjelje u kolovozu sve su oči uprte u hrabre hrvatske vitezove, a hrvatska predsjednica i mnogi drugi cijenjeni gosti promatrači su iz prvih redova. Cijela zemlja može pratiti igru s obzirom da hrvatska nacionalna televizija uživo prenosi čitav događaj. Turnir je prepoznat i izvan granica Hrvatske, no prava važnost Sinjske alke leži u ponosu koji stvara u ljudskim srcima. Natjecanje je važno za cijelu Cetinsku krajinu, a pobjednik se slavi tijekom cijele godine.

Sinjska alka veliki je dio hrvatske kulture, no ako posjetite Hrvatsku moći ćete uživati u brojnim stoljećima starim aktivnostima i tradicijama. Neka početna točka vašeg kulturnog putovanja bude Camping Village Šimuni.