Pašticada: Autentično Hrvatsko Jelo

Hrana i vino

Kušajte raskošne okuse Hrvatske uz pašticadu, kraljicu dalmatinske kuhinje. Saznajte kako je i vi možete pripremiti pomoću našeg jednostavnog recepta.

Hrvatska je kuhinja divna mješavina povijesnih utjecaja i regionalnih okusa koji tvore nezaboravno iskustvo za okusne pupoljke. Od sunčanih mediteranskih obala do bujne živopisnosti kontinenta, hrvatska jela odražavaju raznoliku kulturnu baštinu zemlje i raskoš njenih krajolika.

Među tim kulinarskim blagom pašticada uživa posebnu reputaciju zbog svojeg bogatog okusa i gastronomskog značaja. Zgrabite svoje vilice i pridružite nam se na ovom gurmanskom susretu s najslasnijom tajnom domaćeg kulinarstva!

Dobrodošli u Hrvatsku, gdje će vaše nepce zapjevati

Smještena na razmeđi Srednje Europe, Mediterana i Balkana, Hrvatska je u svojoj sadržajnoj prošlosti oblikovana pod utjecajem različitih osvajača, trgovaca i doseljenika. Zbog tih ispreplitanja naša se kuhinja diči iznimnom raznolikošću okusa, sastojaka i metoda kuhanja.

Od Dalmatinskog priobalja i Istre do brdovitog Zagorja i slavonskih ravnica, svaka hrvatska regija donosi svoje posebne kulinarske tradicije. Jadransku kuhinju odlikuju svježi plodovi mora, maslinovo ulje i mediteransko bilje, dok u unutrašnjosti prevladavaju izdašni gulaši, meso s roštilja i slatkovodna riba. Unatoč tim razlikama, hrvatsku gastronomiju objedinjuje predanost svježim sastojcima i metodama kuhanja koje se prenose s koljena na koljeno.

Što je pašticada?

Pašticada ima povlašteno mjesto u samom srcu dalmatinske kuhinje. To je tradicionalan goveđi gulaš koji se odlikuje bogatstvom okusa tipičnim za slavonske specijalitete, ali s posebnim mediteranskim crtama. To nadaleko proslavljeno jelo duboko je uronjeno u prošlost regije, a korijene vuče još od starih Mlečana koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj povijesti. Iz stoljeća u stoljeće recept se razvijao dok nije postao remek-djelo koje poznajemo danas.

Pašticada iziskuje puno truda, strpljenja i preciznosti. Ključ njezina izvanrednog okusa leži u marinadi — spoju crnog vina, octa, češnjaka i mediteranskog bilja — koji prožima meso i daje mu veliku slojevitost okusa. Polako se kuha dok savršeno ne omekani, a najčešće se spravlja za posebne prigode.

Recept za dalmatinsku pašticadu

Upustite se u sočnu kulinarsku avanturu i dovedite ovo čuveno jelo na svoj pladanj!

Sastojci:

  • 1kg govedine (idealno frikando)
  • 4 režnja mljevenog češnjaka
  • 240 mL crnog vina
  • 120 mL vinskog octa
  • 30 mL maslinova ulja
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • 2 nasjeckane mrkve
  • 2 nasjeckane stabljike celera
  • 15 mL paste od rajčice
  • 240 mL goveđeg temeljca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica mljevenog klinčića
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • Naribana limunova kora
  • 2 lovorova lista
  • Malo soli i papra

Step-by-step instructions: how to prepare pašticada

  1. Započnite mariniranjem govedine. U velikoj zdjeli pomiješajte crno vino, vinski ocat, mljeveni češnjak, klinčiće, muškatni oraščić, limunovu koricu, sol i papar. Dodajte govedinu u marinadu tako da bude potpuno prekrivena. Meso pokrijte folijom i ostavite u hladnjak najmanje 12 sati, po mogućnosti preko noći.

  2. Nakon mariniranja izvadite govedinu iz posude i osušite je papirnatim ručnicima. Marinadu sačuvajte za kasnije. U velikom loncu od lijevanog željeza zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Stavite govedinu unutra i pržite je dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite govedinu iz tave i stavite je postrani.

  3. U isti lonac stavite nasjeckani luk, mrkvu i celer. Kuhajte oko 5 minuta dok ne omekšaju.

  4. Umiješajte pastu od rajčice i kuhajte još 2 minute.

  5. Vratite govedinu u lonac te ulijte preostalu marinadu i goveđu juhu. Dodajte listove lovora.

  6. Pričekajte da sve zakuha, a zatim smanjite vatru. Poklopite lonac i pirjajte 2 do 3 sata dok govedina ne omekša. Po potrebi nekoliko puta probušite meso vilicom.

  7. Nakon što se meso skuha, izvadite ga iz lonca i ostavite da miruje nekoliko minuta prije rezanja.

  8. U međuvremenu procijedite umak i vratite ga u lonac. Umiješajte šećer i pustite da se umak krčka i blago zgusne.

  9. Izrežite govedinu i servirajte u umaku s prilogom po izboru.

S čime servirati pašticadu

Pašticada se tradicionalno poslužuje kao glavno jelo u posebnim prigodama i na proslavama. Savršeno se slaže s jakim crnim vinima kao što su Plavac mali ili Dingač, koji nadopunjuju bogati okus jela. Da biste dobili autentičan dalmatinski doživljaj, poslužite pašticadu s domaćim njokima ili kremastom palentom. Može biti i u kombinaciji sa svježom zelenom salatom prelivenom maslinovim uljem i octom.

Prednosti dalmatinske (mediteranske) kuhinje

Osim što su za prste polizati, dalmatinska jela imaju i pozitivan učinak na zdravlje. Prehrana mediteranskog tipa bogata maslinovim uljem, plodovima mora, voćem i povrćem — kao što je običaj u Dalmaciji — smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka i drugih kroničnih bolesti. Korištenjem svježih sezonskih sastojaka i jednostavnim načinima pripreme jela postaju ne samo ukusna nego i iznimno zdrava.

Započnite svoju hrvatsku kulinarsku avanturu

Na kraju ovog našeg upoznavanja s pašticadom i dalmatinskom kuhinjom pozivamo vas da se prepustite okusima hrvatske kulinarske baštine. Bilo da upijate sunčeve zrake u pitoresknom jadranskom podneblju ili uživate u udobnosti vlastitog doma, pašticada će vas zasigurno osvojiti već od prvog sočnog i miomirisnog zalogaja.

Naravno, najbolju ćete pašticadu pronaći upravo ovdje u Dalmaciji. A kada je riječ o spajanju kulinarskih delicija s prirodnim ljepotama, Kamp Šimuni je pravo mjesto za vas. Ako ste raspoloženi za isprobavanje vrhunskih jela s našega menija i istraživanje čudesnog otoka Paga, samo nam se obratite putem našem kontaktnog obrasca i mi ćemo preuzeti ostalo.