Mediteranske biljke na koje možete naići dok šećete po otoku

Kamping savjeti

Čim dođete na hrvatsku obalu, u zraku ćete primijetiti vrlo ugodnu aromu. Nju stvaraju razne divlje biljke - upoznajte ih!

Ružmarin

Ružmarin je čest sastojak brojnih jela mediteranske kuhinje. Većina ga ljudi kupuje sušenog, dok svježi ružmarin uzgajaju u malenim teglicama za cvijeće. Na hrvatskoj ga obali možete naći na svakom koraku. Ružmarin najćešće raste u prirodi, pa ako vidite grm ružmarina tijekom šetnje, slobodno uberite nekoliko grančica. Nerijetko ga možete vidjeti i na privatnim posjedima, no taj ne biste smjeli ubrati. Svježi ružmarin možete koristiti u marinadama s maslinovim uljem, pogotovo ako planirate ribu ili janjetinu staviti na roštilj.

Lovor

Lovor je još jedna tradicionalna dalmatinska biljka, a dok ovo čitate, nekoliko ih se sigurno kuha u loncu. Lovor je izvrstan i svjež i sušen, pa slobodno uzmite nekoliko listova kad ih vidite. Listovi ove biljke koriste se u brojnim jelima, no najbilji su za pripremu divljači, gulaša, dagnji i ribe. Ako jela pripremate s lovorom, ne zaboravite  ga maknuti nakon što je jelo gotovo.

Kadulja

Ako volite kadulju, Pag je mjesto za vas. Kadulja se može koristiti za kuhanje, ali i za medicinske svrhe. Cvjeta na vrhuncu turističke sezone, u svibnju i srpnju, a ako naiđete na nju, osušite je na suncu i pripremite čaj. Kadulja je izvrsna za usnu šupljinu, zube, pluća, probavne probleme i nadutost. Ako kadulju namjeravate koristiti kao začin, koristite je u malim količinama jer može lako nadvladati druge začine i arome. Talijani je pripremaju s raviolima, odlična je u pestu, omletima, s piletinom i u kombinaciji s lukom.

Mažuran

Ova aromatična biljka ima mnoge primjene – koristi se za ublažavanje grčeva, glavobolja i migrena, a glavni je sastojak i popularnih eteričnih ulja. Zbog sličnih ga aroma često zamijene za origano, iako mažuran ima delikatniji okus koji podsjeća na limun. Mažuran je odličan u jelima i napitcima na bazi rajčice, te se odlično slaže s morskim plodovima poput školjki, rakova i tune, ali i s piletinom, svinjetinom i puretinom.

Timijan

Timijan je još jedna tipična mediteranska biljka. Ako ga iskombinirate s peršinom i lovorom, dobit ćete bouquet garni, kombinaciju bilja koje francuzi koriste kako bi začinili juhe i gulaše. Timijan je vrlo mirisan i veličanstven je u marinadama za meso, s janjetinom (da, Hrvati jedu puno janjetine), jajima i sirom, a može izdržati i duga kuhanja. Kad kuhate s timijanom, dodajte cijelu grančicu u gulaš i lišće će otpasti, tako da grančicu možete sigurno ukloniti prije posluživanja.

Smilje

Pag je poznat po divljem smilju, koje je poznato i kao cvijet koji nikad ne blijedi. Zbog svoje visoke vrijednosti u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, na Pagu je jako puno ilegalnih berača. Ako naiđete na ovu biljku u prirodi, nemojte je brati. S obzirom na to da jer potrebna tona smilja kako bi se napravila jedna litra ulja koje umanjuje znakove starenja, ova se biljka smatra prilično ugroženom. Smilje se, osim za usporavanje znakova starenja, koristi i za liječenje astme i migrena, te problema s jetrom i žuči.

 

Čestitamo, postali ste eksperti za dalmatinsko bilje. Sada rezervirajte svoj savršen odmor u Camping Villageu Šimuni i krenite u potragu za ovim biljkama!