Otkrijte sve čari Nacionalnog parka Kornati! Ovaj vodič pripremit će vas za nezaboravno iskustvo u prirodi.

Među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj posebno se ističe onaj smješten u sjevernoj Dalmaciji, Nacionalni park Kornati.

Čisto tirkizno more, obilje morskih i kopnenih životinja i više od 140 otoka, otočića i grebena svake godine privuku velik broj turista. Najrazvedenije otočje u Sredozemlju posebno oduševljava sve one željne jedrenja, ronjenja i kupanja u bistrom moru, kao i ljubitelje ptica.

Ovaj krški teren dom je više od 650 biljnih vrsta, a more koje ga okružuje bogato je ribom i koraljima. Ako imate sreće, možda prilikom posjete naiđete na pokojeg dupina — ti simpatični sisavci rado skakuču oko kornatskih otoka

Ipak, Kornati nisu samo utočište bogatog prirodnog života — samostalna kula Tureta iz 6. stoljeća, ribarska naselja i suhozidi dužine 330 kilometara govore o umijeću i predanom radu lokalnih stanovnika iz prošlosti. U nastavku vas čekaju sve važne informacije za planiranje posjeta ovog bisera Dalmacije!

Otkrivanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Kornati

Kornati oduševljavaju nevjerojatnim geomorfološkim oblicima te raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Iako se na prvi pogled može učiniti da na otočju nema mnogo života, tamo se kriju brojne mediteranske i endemske biljke, među kojima čak 9 vrsta orhideja.

Dosad je na ovom području zabilježeno čak 850 životinjskih vrsta: na Kornatima leti čak 18 vrsta dnevnih leptira, a ondje obitavaju i brojni vodozemci, gmazovi, ptice i sisavci.

Gdje se nalazi Nacionalni park Kornati

Kornatsko se otočje prostire kroz središnji dio hrvatskog Jadrana. Smješteno je između gradova Zadra i Šibenika, a najbliže kopno mu je ono otoka Murtera. Do nacionalnog se parka uglavnom putuje brodom, a bogata ponuda organiziranih tura iz obližnjih turističkih centara svima pruža priliku da tijekom ljetne sezone posjete ovaj očaravajući arhipelag.

Putovanje do Nacionalnog parka Kornati

Do Nacionalnog parka Kornati možete doći brodom, a iz većih gradova poput Zadra i Šibenika putuje se oko dva sata. Tijekom turističke sezone otočje možete posjetiti u sklopu organiziranih tura koje uglavnom podrazumijevaju obilazak najistaknutijih područja. Ako ljetujete na Murteru, opcija ćete imati napretek, a put do parka trajat će znatno kraće.

Ulaznice za Nacionalni park Kornati

Za posjet Nacionalnom parku Kornati potrebna je valjana ulaznica za svaki dan boravka u prostoru parka. Moguće je kupiti jednodnevnu, trodnevnu, petodnevnu i sedmodnevnu ulaznicu, a cijene variraju ovisno o sezoni, s mogućim popustima za grupne obilaske. Najnovije informacije o cijenama i detaljima obilaska pronađite na web stranici parka.

Nezaobilazna mjesta Nacionalnog parka Kornati

Unutar Nacionalnog parka Kornati, nekoliko mjesta se ističe kao destinacije koje morate posjetiti:

Zaljev Levrnaka

Zaljev Levrnaka jedno je od najposjećenijih odredišta u sklopu kornatskog otočja, a smjestio se između 118 metara visokog Velog vrha i 94 metara visokog vrha Svirac. Na jugozapadnoj strani nalazi se Lojena, plaža koja privlači posjetitelje bistrim plavim morem i bogatom gastronomskom ponudom u sklopu tamošnjih ugostiteljskih objekata.

Park prirode Telašćica

Telašćica ne pripada Nacionalnom parku Kornati, ali njihova je mala udaljenost odličan razlog da i ovaj park prirode uključite u svoj izlet po otočju. Riječ je o uvali okruženoj s čak 13 otoka i otočića, prepunoj strmih klifova, ali i mirnih plaža. Telašćica je poznata kao najveća prirodna luka u Hrvatskoj, a posjetitelje posebno oduševljava prirodno slano jezero Mir.

Utvrda Tureta na otoku Kornat

Utvrda Tureta datira još iz 6. stoljeća, a pretpostavlja se da izgrađena u vojne svrhe, odnosno kako bi se zaštitila obala i kontrolirala plovidba u tom dijelu Jadrana. Riječ je o najznačajnijoj i jedinoj nerazorenoj utvrdi iz bizantskog vremena na ovom području.

Kornatski klifovi

Jedna od najvećih atrakcija kornatskog područja svakako su impresivni klifovi koji se uglavnom nalaze na otočju Donjih Kornata. Najviši su klifovi na otoku Klobučaru, Rašipu velom i Mani. 

Crkvica Gospe od Tarca

U uvali Tarac na otoku Kornat nalazi se crkvica izgrađena u kasnom srednjem vijeku. Sačuvan je samo dio temelja crkve no tamo se i danas održava srpanjska procesija brodovima koju se smatra jednim od najimpresivnijih vjerskih događaja na ovom području. Ranije se na istom mjestu nalazila starokršćanska bazilika u kojoj su mornari pronalazili utočište prilikom nepogodnih vremenskih prilika

Lavsa

U kornatskom se arhipelagu skriva pravi dragulj, mali nenaseljeni otok Lavsa. Riječ je o mirnoj uvali poznatoj po netaknutoj prirodi i sidrištu idealnom za pristajanje jedrilica, a mnogim je posjetiteljima parka upravo ovo mjesto prvi izbor za opuštanje na Kornatima.

Spomen-križevi

Na Velikom je Kornatu podignuto dvanaest je kamenitih križeva u spomen dvanaestorici vatrogasaca koji su na ovom području tijekom požara 2007. godine izgubili živote. Križevi podsjećaju na izniman trud i žrtvu položenu za očuvanje prirodne baštine.

Zanimljive činjenice o Nacionalnom parku Kornati

Najveći arhipelag u Jadranskom moru

S čak 140 nenastanjenih otoka,otočića i grebena, Nacionalni park Kornati pravi je prirodni dragulj. Većina je otoka nastala djelovanjem atmosferskih uvjeta na vapnenačku podlogu, što je dovelo do stvaranja dubokih uvala i špilja koje krase ovaj arhipelag.

Zaštita UNESCO-a

Nacionalni park Kornati 1980. je godine pod zaštitom UNESCO-a. Ovo ne samo da potvrđuje njegovu prirodnu autentičnost, već i ističe važnost očuvanja prirodnih ljepota i bioraznolikosti za buduće generacije.

Povijesni maslinici

Kornatski su otoci, između ostalog, poznati po maslinicima među kojima su neki stoljećima stari. Upravo ti maslinici prikazuju tradicionalnu poljoprivrednu praksu ove regije koja se nastavlja do danas.

Suhozid

Što se tiče kornatskog nasljeđa stvorenog od strane čovjeka, najupečatljiviji je kilometrima dug zid koji presijeca otoke, poznatiji kao suhozid. Izgradili su ga prvi Kurnatari kako bi razdvojili i zaštitili pašnjake, a danas je jedna od najvećih atrakcija na području Kornata.

Vanjske aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati

Nacionalni park Kornati posjetiteljima pruža priliku za brojne aktivnosti koje će upotpuniti doživljaj ovog predivnog područja.

Jedrenje i vožnja brodom

Kornatski arhipelag pravo je mjesto za sve ljubitelje jedrenja i vožnje brodom. Mirno more i povoljni vjetrovi stvaraju idealne uvjete za istraživanje skrivenih uvala i tajnih špilja.

Ronjenje s bocom i na dah

Podvodni svijet Kornata posebno je dojmljiv, a sve zahvaljujući bistrom moru, koraljnim grebenima i bogatom morskom životu. Iskusni ronioci nikako ne smiju propustiti ovo uzbudljivo istraživanje podmorja!

Planinarenje i promatranje ptica

Kornatski su otoci prepuni staza koje vode do nevjerojatnih vidika koji će oduševiti sve koji se na njih popnu. Oni željni povezivanja sa životinskim svijetom mogu uživati u promatranju brojnih vrsta ptica koje su nastanjene na Kornatima.

Organizirane ture

Posjet Nacionalnom parku Kornati upotpunit će organizirani obilazak pod vodstvom stručnjaka. Tako ćete posjetiti najdojmljivije lokacije i saznati sve važne informacije o povijesti i značaju parka.

Smještaj u blizini Nacionalnog parka Kornati

Ako tražite smještaj u blizini Nacionalnog parka Kornati, svakako uzmite u obzir Zaton i otok Pag. Navedena mjesta nude mnoštvo smještaja, od luksuznih vila do kampova. Ako ipak želite doživjeti atmosferu većih gradova, obližnji Zadar i Šibenik odličan su izbor!

Kornatsko je otočje kao stvoreno za jednodnevni obilazak koji ćete uvijek pamtiti. Kamp Šimuni idealna je baza za istraživanje dalmatinske divljine i nacionalnih parkova, budući da nudi razne opcije jednodnevnih izleta. Posjetite web stranicu kampa i javite nam se putem kontaktnog obrasca!