Ovaj slavni nacionalni park mami svojim netaknutom ljepotom — blistavom plejadom kristalno čistih jezera i kaskadnih slapova rasutim po netaknutom krajoliku. Istražite ga u miru, prepuštajući se dražima ovog spokojnog raja koji oduševljava na svakom koraku.

Smješten u samom srcu Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera svjedoči o iznimnim prirodnim ljepotama ove malene zemlje. Zamislite samo: kristalno čista jezera, lepršavi slapovi i bujno zelenilo koje se proteže u nedogled. Kao da ste zakoračili u skrovit raj.

Šetajući po drvenim mostovima i pješačkim stazama, shvatite da su Plitvice više od nacionalnog parka — one su živo remek-djelo Majke prirode, oblikovano vještim rukama vremena. Možete zaboraviti na užurbanost jer na ovom mjestu uvrštenom na UNESCO-ov Popis svjetske prirodne baštine vlada samo umirujući žubor vode i spokoj netaknuta krajolika.

U ovom praktičnom vodiču za jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj upoznat ćemo ljepote Plitvica, upoznati njihov zadivljujući krajolik, jezera koja morate posjetiti i spomenuti korisne savjete za nezaboravan jednodnevni ili dvodnevni izlet u parku.

Gdje se nalaze Plitvička jezera?

Nacionalni park Plitvička Jezera nalazi se u središnjoj Hrvatskoj, između glavnog grada zemlje Zagreba i obalnog grada Zadra. Park zauzima površinu od gotovo 300 četvornih kilometara i smješten je u brdovitom krškom području blizu granice s Bosnom i Hercegovinom.

Kako doći do Plitvičkih jezera?

Prilično je jednostavno doći do Plitvičkih jezera zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti, a razne transportacijske metode poput autobusa i privatnih transfera čine putovanje nezahtjevnim — savršeno za jednodnevne izlete! Park se nalazi 130 km od Zagreba, 140 km od Zadra, 150 km od Rijeke, 150 km od Kampa Šimuni i 250 km od Splita.

Ulaznice za Plitvička jezera

Da biste uživali u ovom čudu prirode, morat ćete kupiti ulaznice, a cijene im variraju ovisno o sezoni. Postoje jednodnevne i dvodnevne propusnice (s popustima za studente), s kojima ćete imati dovoljno vremena za upijanje brojnih znamenitosti parka. Preporučujemo da na službenoj stranici potražite najnovije informacije o cijenama i pravilima za posjetitelje.

Mjesta koja morate posjetiti u Plitvičkim jezerima

np-plitvice-lakes

Prolazeći Nacionalnim parkom Plitvička jezera, ugledat ćete mnoga dražesna mjesta. U nastavku možete pronaći nekoliko njih koja zaslužuju posebnu pozornost:

Kozjak Lake

Najveće i najdublje od svih jezera, Kozjak očarava svojim mirnim i slikovitim okruženjem. Veslanje u čamcu ovdje predstavlja poseban doživljaj.

Milanovac Lake

Prvo i najveće od Donjih jezera, Milanovac očarava svojim kaskadnim slapovima i netaknutom ljepotom. Obližnji vodopad Milanovac smješten u blizini dodaje šarm ovom slikovitom mjestu.

Gavanovac Lake

Ovo Donje jezero prava je oaza spokoja gdje se graciozno ruše kaskadni slapovi i stvaraju umirujuću atmosferu.

Šupljara

Fascinantna špilja stvorena djelovanjem podzemnih voda na okolni vapnenac, Šupljara će pridati element mističnosti vašem posjetu.

Kaluđerovac Lake

Poznato po raznolikoj flori i fauni, jezero Kaluđerovac okruženo je gustom šumom i nudi mirno mjesto za zaljubljenike u prirodu.

Veliki Slap

Veličanstvenost pad Velikog slapa, najvećeg vodopada u parku, spektakularan je prizor. Visok 78 metara, zasigurno će vas ostaviti bez daha.

Gradinsko Lake

Ovo Gornje jezero poznato je po smaragdnozelenim vodama i istoimenom vodopadu. Odraz okolnog lišća na površini jezera daje mu eterični šarm.

Galovac Lake

Maleno jezero s jedinstvenim šarmom, Galovac karakteriziraju Prštavci, nanizani slapovi koji krase cijelu istočnu stranu jezera.

Okrugljak Lake

Zaobljeno jezero Okrugljak tirkizni je dragulj okružen netaknutom prirodom. Osjećaj spokoja ovdje je nenadmašan.

Ciginovac Lake

Ovo jezero odlikuje se svijetloplavom bojom i erodiranim sedrenim blokovima koji leže u jugoistočnom dijelu.

Prošćansko Lake

Najgornje i drugo najveće jezero u sustavu Plitvičkih jezera, Prošćansko jezero oduševljava posjetitelje svojom ljepotom i intenzivno zelenom bojom.

Aktivnosti kojima se možete baviti u Plitvicama

Osim šarmantnih jezera i slapova, Nacionalni park Plitvička jezera nudi širok spektar aktivnosti na otvorenom za avanturiste. Četiri pješačke staze presijecaju park pružajući priliku za otkrivanje tajnih kutaka i vidikovaca. Promatranje ptica, fotografiranje, veslanje i uživanje u spokojnom ugođaju jezera popularne su aktivnosti za one koji traže dublju povezanost s prirodom.

Nažalost, kupanje je u parku strogo zabranjeno. Što se tiče pasa, oni su dopušteni, ali moraju uvijek biti na uzici.

Obilasci Plitvičkih jezera s vodičem

Za potpuniji doživljaj parka možete unajmiti vodiča. Upućeni stručnjaci reći će vam sve o povijesti parka, njegovim geološkim značajkama i ekološkoj važnosti te vas pobliže upoznati s prirodnim čudima koja se otkrivaju na svakom koraku.

Smještaj blizu Plitvičkih jezera

Da biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme, razmislite o noćenju u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera. Na raspolaganju imate širok spektar opcija, od udobnih kuća i hotela kao što su kuća za odmor Hodak i Hotel Degenija do raznih koliba i kampova.

Sve će vam ove opcije omogućiti jednostavan pristup nekom od dvaju ulaza u park. Buđenje u idiličnom okruženju plitvičkog krajolika dat će vašem boravku posebnu draž.

Ne propustite priliku da posjetite najblistaviji dragulj Hrvatske

Nacionalni park Plitvička jezera nije samo turističko odredište, već skladna simfonija prirodnih ljepota. Od mirnih jezera i živopisnih slapova do bujnih šuma i raznolikog životinjskog svijeta, svaki korak u ovom parku putovanje je u samo srce Hrvatske. Bez obzira na to jeste li strastven planinar, gorljiv fotograf ili jednostavno netko tko pronalazi ravnotežu u prirodi, Plitvička jezera pozivaju vas da istražite ove iskonske krajolike i stvorite uspomene koje će vas pratiti cijeli život.

Planirate posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera? Razmislite o tome da okrunite svoj odmor boravkom u Kampu Šimuni na dražesnom otoku Pagu. Ovo divno mjesto savršeno je polazište za uzbudljive jednodnevne izlete u obližnje nacionalne parkove. Za više informacija možete posjetiti naslovnu stranicu Kampa ili nas jednostavno kontaktirati putem ovog kontaktnog obrasca.