Jelo koje morate probati: svježa jadranska riba na gradele

Hrana i vino

Jednostavno, ukusno i svježe iz Jadrana!

Riba na gradele glavna je stavka u svijetu pripreme morske hrane u Dalmaciji. Ovdje se jadranska riba lovi svakodnevno pa možete biti sigurni u njezinu kvalitetu i svježinu. 

Najpopularnija riba za gradele su brancin i orada, a najčešći prilozi su krumpir i blitva. Pored ribe, najvažniji sastojak je maslinovo ulje, jer ga se koristi i na gradelama i na ribi.

Kako se peče riba na gradele?

Prvo ribu očistite, osušite, začinite solju i paprom te poškropite maslinovim uljem. Zatim je stavite na vruće gradele koji ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pomoću grančice ružmarina nanosite maslinovo ulje na ribu dok se peče. Zvuči prilično jednostavno, ali postoje zamke koje mogu upropastiti ovo jelo.

Evo nekoliko trikova i savjeta za savršeno pečenu ribu.

Nemojte prepeći ribu

Vjerovali ili ne, pečenje traje samo nekoliko minuta, ovisno o veličini ribe.

Na primjer, orada od 250 grama gotova je za 15 minuta, a sardina za 5 minuta. Budite oprezni da ne prepečete ribu jer će na taj način izgubiti sav sočan svježi okus. 

Ne stavljajte ribu na centar gradela

Ribu smjestite više prema krajevima gradela jer je u sredini najtoplije. Na taj način se riba postepeno peče, a ne odmah na najvišoj temperaturi.

Maslinovo ulje je vaš prijatelj

Najgore što se može dogoditi je da se riba zalijepi na gradele. To možete spriječiti tako da gradele premažete maslinovim uljem prije nego što na njih složite ribu.

Budite vrlo nježni

Kuhano, pečeno na žaru ili na pari, riblje meso sklono je raspadanju na komadiće. Kad  okrećete ribu, koristite dvije lopatice i budite vrlo pažljivi.

Marinada

Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, češnjak i svježi ružmarin. Time poškropite ribu nakon što je pečena. Vjerujte nam, donijet će sav okus Mediterana i blagodati ove zdrave kuhinje.

Ako je sve ovo pomalo previše za vas, ali ipak želite probati ovo tradicionalno jelo, naš Kamp ima iskusne kuhare koji znaju grillati ribu do savršenstva. Ako vas zanima kako kuhari pripremaju morsku hranu, svakog petka tijekom srpnja i kolovoza nudimo demonstracije na terasi restorana Mali Raj. Za one koji žele naučiti baš sve, imamo organizirane ribolove na kojima možete vidjeti kako se lovi ono što ćete kasnije pojesti.

Rezervirajte svoje mjesto u Camping Village Šimuni već danas i priuštite si najbolje od hrvatske morske hrane!

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: