Najljepše doba godine ispunjeno je ukusnom hranom, obiteljskim okupljanjima i nekim jedinstvenim tradicijama.

Vrijeme provedeno u Hrvatskoj tijekom najpopularnijeg praznika doista je nevjerojatna prilika da doživite autentičnu nacionalnu hranu i običaje.

Adventne tradicije

Kako se bliži prosinac, tako kućanstva diljem Hrvatske započinju pripreme za odmor. Kao zemlja s pretežno katoličkim stanovništvom, tijekom Adventa slavimo popularne svece Katoličke crkve: Svetu Barbaru, Svetog Nikolu i Svetu Luciju.

Na Svetu Barbaru ili na Svetu Luciju Hrvati sade zrna pšenice u male posude. Pšenica služi kao simbol plodnosti i prosperiteta, a kada dođe Božić i pšenica naraste do svog punog potencijala, kažemo da predviđa nadolazeću godinu. Ako je pšenica gusta i visoka, Vi i vaša tvrtka ćete napredovati. Ako ne… Pa, uvijek postoji sljedeća godina!

Sveti Nikola je osobitno važan za djecu. Stavljaju svoje čizmice kraj prozora uoči 5. prosinca, a ujutro pronalaze u njima darove. Ako su bili dobri, dobili su dar od Svetog Nikole, a ako su bili nestašni, dobivaju grančicu od strašnog demona poznatog kao Krampus!

Božićni rituali

Danas Hrvati nazivaju dan prije Božića Badnjak, upućujući na staru tradiciju spaljivanja trule cjepanice posute svetom vodom ili duhovima i zadržavajući ga zapaljenim tijekom noći.

U Slavoniji ljudi u jutarnjim satima tradicionalno imaju zdravicu sa svojim prijateljima i obitelji, pijući slatku rakiju s medom poznatiju kao medica.

Navečer se ispod božićnog drvca nalaze minijaturni prizor jaslica, a obitelji idu na posebnu božićnu misu koja se održava u ponoć, nazvanoj polnoćka. Božićni dan rezerviran je za darove, voljene i, naravno, puno hrane!

Božićna hrana

Uobičajeno je da se ne jede meso na Badnjak i umjesto toga odabire riba, i na taj način si ostavljate prostora za obilje hrane koja slijedi dan poslije. Tradicionalni jelovnik na Badnjak iz Slavonije i Baranje je pikantni fiš-paprikaš s paprikom i šaranom, dok obalni dijelovi Hrvatske koriste bakalar i pripremaju ga kao varivo (brudet) ili s krumpirom (“na bijelo „).

Prava gozba dolazi na Božić, a zvijezda stola za večeru je veliko pečenje s prilozima. Omiljeni su odojak s francuskom salatom ili purica/patka s mlincima, specifičnim tijestom obloženim preostalim umacima od mesa. Drugi tipičan obrok je sarma, bogata juha s valjcima od kupusa koji su punjeni mesom i rižom. Sigurno je reći da dijeta na Božić nije opcija u Hrvatskoj!

Ni slatki dio Božića nije skroman, s kolačićima od vanilije, makovnjačom, orehnjačom, kolačima od smokve, medenjacima i mnogo drugih autentičnih deserta za koji su specifični za ovo vrijeme. Najpoznatije su vjerojatno fritule, slatko tijesto u obliku sitnih kuglica s grožđicama, šećerom ili čokoladnim sirupom. Izvorno je dalmatinski recept, ali sada je popularna ulična hrana u kojoj se uživa u cijeloj zemlji.

Ako želite doživjeti naše božićne tradicije i isprobati sve ukusne zimske recepte, rezervirajte boravak u kampu Village Šimuni i posjetite Hrvatsku tijekom blagdana.